Srijeda, 28 rujna, 2022
12 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaŠto bi moglo biti otvoreno od 15. veljače?

Što bi moglo biti otvoreno od 15. veljače?

Ako do 15. veljače epidemija koronavirusa u Hrvatskoj bude i dalje u silaznoj putanji te se ne pojave novi sojevi virusa, mogu se očekivati određena popuštanja, piše u utorak Jutarnji list.

Planira se otvaranje teretana i fitness centara te dozvola ugostiteljima da, uz stroge epidemiološke mjere, rade na terasama i služe kavu za van, doznaje dnevnik neslužbeno iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U tom smislu, ne otkrivajući na koja popuštanja točno misli, govorio je i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Stožera.

“Nastavljamo i dalje promišljati o situaciji. Vidjet ćemo jesu li korekcije moguće. Svi se tome nadamo. Ne možemo izaći posve iz ove situacije dok epidemija traje i dok postoje primjeri ubrzanog širenja u Europi. Ako pokazatelji budu dobri, ako se brojevi budu spuštali, sigurno nećemo biti neskloni reagiranju jer ta naša sklonost da se postigne balans između svega, s naglaskom na zaštiti zdravlja, dovela nas je na poziciju po kojoj Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU” rekao je Božinović.

Iako su brojni razočarani ugostitelji najavili otvaranje svojih objekata usprkos zabrani, to se ipak nije dogodilo, a kako zasad stvari stoje, ugostitelji će pristojno čekati 15. veljače kad je zakazana nova revizija mjera ograničenja rada.

Ne dođe li tog datuma do nekih promjena prema kafićima koji trenutačno ne smiju posluživati čak ni kavu za van, izgledno je da bi dio ugostitelja mogao izaći na ulice. Barem kad su u pitanju zagrebački ugostitelji koji, potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, trenutačno miruju vjerujući da će sredinom veljače ipak dočekati neke pozitivne promjene.

Letica upozorava kako će ugostiteljima teško biti dovoljna samo varijanta u kojoj bi im se dopustilo posluživanje kava za van te računaju na otvaranje terasa, što bi u kombinaciji s toplijim vremenom ipak mnogima pomoglo da prežive, donosi Jutarnji list.

Iz udruge Glas poduzetnika najavili su za sutra prosvjed na kojem bi se, kako najavljuju, moglo okupiti oko 800 ugostitelja.
Bunt i razočarenje
Iako su brojni razočarani ugostitelji najavili otvaranje svojih objekata usprkos zabrani, to se ipak nije dogodilo, a kako zasad stvari stoje, ugostitelji će pristojno čekati 15. veljače kad je zakazana nova revizija mjera ograničenja rada. Ne dođe li tog datuma do nekih promjena prema kafićima koji trenutačno ne smiju posluživati čak ni kavu za van, izgledno je da bi dio ugostitelja mogao izaći na ulice. Barem kad su u pitanju zagrebački ugostitelji koji, potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, trenutačno miruju vjerujući da će sredinom veljače ipak dočekati neke pozitivne promjene.
“Uspjeli smo nekako to nezadovoljstvo primiriti i ugostitelji su pristali još malo pričekati, no ne dogode li se od 15. veljače kakve promjene, ne oslabe li mjere prema kafićima koji su trenutačno jedini segment ugostiteljstva kojemu se ne dopušta baš nikakav rad, vjerujem da će to biti rasulo jer već sada u sustavu ugostiteljstva vlada anarhija. Ja sam ih dosad nekako uspijevao primiriti, no ne dođe li do promjena, ne garantiram da ću u tome i dalje biti uspješan jer su ljudi na rubu”, rekao je Letica. Dodao je kako se nada da će za dva tjedna i Stožer shvatiti da mora ispraviti nelogičnosti koje su sada na snazi.
Iz udruge Glas poduzetnika najavili su za sutra prosvjed na kojem bi se, kako najavljuju, moglo okupiti oko 800 ugostitelja.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije