Četvrtak, 22 travnja, 2021
19 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska SVE IZGUBILI: Čak tri generacije obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana žive u...

SVE IZGUBILI: Čak tri generacije obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana žive u kontejneru

Obitelj Bjelajac-Foto-Jedna kuća više

Njihova stara kuća uz prateće zgrade posve je uništena u potresu, a o gospodarskim objektima ovisi im egzistencija.

Uz pomoć Zaklade Solidarna pokrenuta je humanitarna inicijativa “Jedna kuća više” kojoj je cilj prikupiti sredstva te iz temelja izgraditi i opremiti novu kuću, kao i porušene gospodarske objekte obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana.

Njihova stara kuća uz prateće zgrade posve je uništena u potresu, a o gospodarskim objektima ovisi im egzistencija.

  • Razorni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju ostavio je za sobom toliko srušenih kuća da će trebati godine da se to područje i njegovi stanovnici vrate u normalan život. Iako pomoć pristiže sa svih strana, ljudi koji su izgubili kuće i danas žive u krajnje neprihvatljivim uvjetima. Zato im treba vjera i nada da će obećana pomoć u izgradnji kuća stići brzo, kako bi taj privremeni smještaj što prije zamijenili trajnim i kvalitetnim rješenjem – objavili su na stranicama akcije Jedna kuća više.
image

Srušena gospodarska zgrada-Foto-Jedna kuća više

 

Akciju je pokrenuo krug prijatelja, od kojih je jedan i sam bio dio tima stručnjaka volontera koji su radili na procjeni šteta od potresa u Zagrebu i Petrinji, arhitekt Vladimir Ževrnja. 

Obitelj Bjelalac čine tri generacije, baka Mira i djed Stevo koji su u mirovini, otac Borislav koji je stalno zaposlen dok majka Dragana brine za kućanstvo, a dvoje djece, sin Zoran i kći Tamara pohađaju srednju školu u Glini.

Prije potresa obitelj se svoje prihode nadopunjavala poljoprivredom, uzgojem svinja i krava te prodajom mlijeka. Jedna je krava smrtno stradala u ruševinama, dok su druge bili prisiljeni prodati. Sada žive u dva spojena donirana kontejnera, s malom kuhinjom i dvije spavaonice, od čega su u jednoj sobi baka i djed, a u drugoj ostali članovi obitelji, dok higijenske potrebe i pranje rublja obavljaju u kući svojih susjeda koja srećom nije pretrpjela toliku štetu. Srednjoškolci u skučenim uvjetima nemaju nikakve uvjete za učenje, kao ni internet vezu.

image

Obiteljska kuća uništena je u potresu-FotoJedna kuća više

 

Čitavu priču o njima pročitajte OVDJE.

Organizatori akcije mole sve one koji mogu pomoći da to učine uplatom na IBAN HR2424020061500078406. 

Poziv na broj kojeg obvezno treba upisati je 9-2021, uz model HR00. 

U opis plaćanja valja navesti Jedna kuća više, a šifra namjene je CHAR, dok je za uplate iz inozemstva potrebno upisati SWIFT/BIC kod ESBCHR22. 

 

 

Jedan od organizatora akcije, Igor Pribanić, kaže nam kako su itekako dobrodošle i donacije u građevinskom materijalu. Cilj je, dodaje, da se obitelj smjesti pod siguran krov nad glavom što je prije moguće, kako ne bi još jednu zimu dočekali u privremenom smještaju, odnosno, kontejnerima.

Otvorena je i Facebook stranica putem koje je također moguće doznati više detalja o ovoj akciji.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.