Švicarska dogodine otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane

0
252

Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.

Švicarska strana je o tome obavijestila Europsku uniju na 24. sastanku Mješovitog odbora Švicarska-Europska unija o Sporazumu o slobodnom protoku ljudi, koji je održan u petak videokonferencijom zbog pandemije covida-19.

Švicarska je do sada primjenjivala mjere zaštite tržišta rada za državljane Republike Hrvatske prema tom Sporazumu (protokol III AELE).

“Švicarsko savezno vijeće odlučilo je na sjednici 1. listopada dodijeliti status slobodnog protoka ljudi za državljane Republike Hrvatske, počevši od 1. siječnja 2022.” stoji na stranicama, prenosi Hina.

Tisuće hrvatskih radnika

Time će se radnici iz Hrvatske izjednačiti s radnicima iz drugih zemalja članica Europske unije ili Europske udruge za slobodnu razmjenu, navodi se.

Ako bi radnici useljenici iz Hrvatske prešli određeni prag, Švicarska bi mogla posegnuti za zaštitnom odredbom i ponovno ograničiti dozvole za dolaske radnika iz Hrvatske s 1. siječnjem 2023. godine ili najkasnije krajem 2026., navodi se u tekstu priopćenja.

S 31. prosincem 2020. godine 28.324 hrvatska radnika boravila su u Švicarskoj, što je 6 više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se.

Taj broj čini 1.9 posto državljana Europske unije ili AELE koji žive u Švicarskoj.