Četvrtak, 29 srpnja, 2021
29 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiSVJETSKI DAN NENOŠENJA GRUDNJAKA: Žene slave dan bez grudnjaka i objavljuju vruće...

SVJETSKI DAN NENOŠENJA GRUDNJAKA: Žene slave dan bez grudnjaka i objavljuju vruće fotke na webu

Svjetski je dan nenošenja grudnjaka pa zašto ne proslaviti malo, a nema boljeg načina za slavlje od skidanja grudnjaka. Ipak, ovaj dan osmišljen je zbog ozbiljnih razloga, a to je podizanje svijesti o raku dojki.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale obuzdati velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

Danas je dan kada se slavi nenošenje grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živjele bez ‘te krpice’, ali društvene norme im to ne dopuštaju piše 24sata.hr.

S druge strane, momci bi bili zadovoljni da taj komad odjeće ne postoji, iako priznaju da je je uzbudljivo vidjeti ženu u seksepilnom donjem rublju, no još uzbudljivije im je promatrati grudi koje lagano poskakuju ispod majice dok se bradavice naziru kroz tkaninu.

Šalu na stranu, ovaj dan zapravo se obilježava iz vrlo ozbiljnih razloga, njime se od 2011. godine pokušava podići svijest djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede.

Potiče se žene da 13. listopada ostave grudnjake kod kuće, 24 sata uživaju bez njih i objavljuju fotke podrške, poticaja i pomoći u podizanju svijesti na društvenim mrežama pod hashtagom #nobraday. Mnoge se žene odazovu svake godine na ovaj apel.

Prednosti života bez grudnjaka

Osim osjećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odjevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osjećaja samopouzdanja.

akođer, grudi su zapravo manje obješen ako nisu većinu vremena upakirane u grudnjak. Stručnjaci kažu kako je pogrešno vjerovati da će se grudi objesiti bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati jer neće imati umjetno stvorenu potporu.

  • Nenošenje grudnjaka rezultira stvaranjem veće količine mišićnog tkiva u grudima kako bi im se osigurala prirodna potpora. Ako ta potpora nije prirodna, već grudi pridržava grudnjak, tada mišići slabe, a to u konačnici vodi do toga da se grudi brže objese – objasnio je profesor Jean-Denis Rouillon, voditelj istraživanja na tu temu na Sveučilištu Besançon u Francuskoj.

Istraživanje je trajalo 15 godina i stručnjaci su otkrili da su mišići u grudima čvršći ako se grudnjak ne nosi. U njemu je sudjelovalo 320 žena u dobi od 18 do 35 godina.

Ipak, ovaj stručnjak upozorava kako neke žene ne bi trebale odbaciti korištenje grudnjaka istog časa.

  • Recimo, žene starije od 45 godina, prekomjerne tjelesne težine sa dvoje djece iza sebe neće imati koristi od prestanka nošenja grudnjaka – rekao je.

Naglasio je kako je ovo istraživanje pokazalo da koristi od prestanka nošenja grudnjaka mogu imati mlađe žene – grudi ime se neće objesiti, naprotiv – bit će čvršće, prenosi Medical News Today.

Profesor je otkrio kako žene koje nikada nisu nosile grudnjak imaju bradavice u prosjeku sedam milimetara više u odnosu na one koje grudnjak nose redovito. To je dokaz da im se grudi nisu toliko objesile kao onim ženama koje grudnjak koriste.

Nenošenje grudnjaka je dobro i za zdravlje dojki jer grudnjak sputava cirkulaciju u grudima, kao i pravilan rad limfnih kanala. To može dovesti do nakupljanja toksičnih tekućina koje bi inače slobodno prolazile i izlazile iz tijela. Uz to ometa i protok kroz ostale žile pa je time onemogućen normalan prolaz kisika i hranjivih tvari, što nikako ne može biti dobro za zdravlje.

Stručnjaci savjetuju ženama kako bi grudnjak trebale skidati što češće, odnosno ne bi ga trebale nositi kod kuće ili na spavanju. Nakon skidanja je dobro grudi izmasirati kako bi se poboljšao protok tekućina u njima. Masaža mora biti nježna – prstima se masira dio oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smjerovima.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.