Četvrtak, 29 srpnja, 2021
30.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaTKO ĆE NAS LIJEČITI:Do 2025. godine ostat ćemo bez 2700 liječnika, a...

TKO ĆE NAS LIJEČITI:Do 2025. godine ostat ćemo bez 2700 liječnika, a već sad su zatrpani pacijentima

Samo u sedam godina od ulaska u Europsku uniju, našu zemlju napustila su 874 liječnika. Do 2025. što u mirovinu, što u inozemstvo, odlazi još 2700. Pitanje je – tko će nas liječiti?

Liječnička komora predstavila je novi Digitalni atlas hrvatskog liječništva, svojevrsni uvid u stanje na terenu. Podaci nisu nimalo ohrabrujući. Nemamo dovoljno pedijatara, ginekologa, liječnika obiteljske medicine, a do 2025. ostat ćemo bez 2700 liječnika.

”Trenutačno u hrvatskom zdravstvu radi 15.294 liječnika od toga je 2.555 kolega koji su stariji od 60 godina, dakle onih koji će se umiroviti u sljedećih 5 godina”, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tko će nas liječiti?

Neke su sredine odavno shvatile da je imati liječnika imperativ. Rodne je Vinkovce, Veronika tako zamijenila Lošinjem.

”Meni je na Lošinju super jer je grad odigrao dobru ulogu sa subvenicijom stana, i oni se stvarno trude da budem zadovoljna i da ne tražim dalje”, kaže dr. Veronika Živić, liječnica obiteljske medicine.

Podaci u Digitalnom atlasu liječništva koje je komora pokrenula zabrinjavaju, osobito u primarnoj zaštiti. Da zapravo nije goruća situacija nego već zvoni na uzbunu, smatra dr. Ivan Raguž, član izvršnog odbora HLK.

”Mene je bilo iskreno strah kad sam završila fakultet da će nam sada svi doći sa strane pa mi je bilo kako ću ja onda naći posao ako dođu iz Srbije i Bosne, ali na kraju je ispalo da nije tako, ja ne znam nikoga, mali je broj njih koji su došli da rade kod nas”, kaže dr. Živić.

Po pacijentu 15 minuta godišnje

A da su liječnici primarne zaštite zatrpani, govore sljedeći podaci. 1643 pacijenta dolaze na jednog obiteljskog liječnika. 1416 na pedijatra, a čak 6643 na jednog ginekologa. Dr. Ivan Raguž kaže da svaki ginekolog ima 15 minuta po pacijentici godišnje.

”Doslovno kao na traci, jako mi je žao zbog toga, jer jako volim popričati s ljudima i saznati više, ali najčešće smo prisiljeni da to bude kao na traci i da sve bude brže, brže i brže, jer je ogroman broj”, svjedoči dr. Živić.

Novi digitalni atlas putem web stranice, kažu u komori, omogućit će novi alat za planiranje donositeljima odluka kako na državnoj tako i na lokalnoj razini.

Do 2030., s postojećih 800 tisuća osoba starijih od 65 godina, doći ćemo blizu milijun. Potreba je, kažu, u komori sve više. No broj liječnika te iste potrebe nikako ne prati.

Izvor:dnevnik.hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.