Toliko ljudi u Hrvatskoj nije umrlo od Drugog svjetskog rata! Vinkovci i okolica 500 umrlih

0

Državni zavod za statistiku potvrdio je danas stravične brojke smrtnih slučajeva o kojima je u srijedu pisao portal Mirovina.hr. U prosincu je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj u jednom mjesecu, a mi nismo imali tako visoku smrtnost od kraja Drugog svjetskog rata.

Tijekom 2020. umrlo je čak  56 677 ljudi , najveći broj od kraja Drugog svjetskog rata! To su potvrdili i danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako se ukupan broj umrlih povećao za 8,3% u odnosu na 2019. godinu, odnosno 4.350 umrlih više.

Povijesni zapis: 7.395 građana umrlo je u prosincu

Posebno zabrinjava rekordan broj smrtnih slučajeva u prosincu.

U prosincu 2020. zabilježen je najveći broj umrlih u Hrvatskoj u jednom mjesecu, odnosno 7.395 smrtnih slučajeva. U odnosu na prosinac 2019., to je porast za 77,3% ili 3.225 više smrtnih slučajeva, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Na činjenicu da se broj umrlih povećao za 13,2% od ožujka do prosinca 2020. u odnosu na smrtnost od koronavirusa, govori i činjenica da je u razdoblju od ožujka, kada je epidemija COVID-19 u Hrvatskoj službeno proglašena isto razdoblje prošle godine, odnosno bilo je 5.523 smrtnih slučajeva više.

Najveća stopa smrtnosti od kraja Drugog svjetskog rata

Da je došlo do dramatičnog porasta broja smrtnih slučajeva u Hrvatskoj, prvi je objavio portal Mirovina.hr koji je do podataka došao analizirajući najnovije statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naime, prvi put u Hrvatskoj dogodilo se da je u godinu dana više umirovljenika izgubilo mirovinu zbog smrti nego onih koji su iste godine otišli u mirovinu.

Naime, njih 50.000 umirovljeno je 2020., a 54.578 umrlo. Najveći skok dogodio se u prosincu, za čak 11.000 više nego u studenom, kada je 43.529 zbog smrti ostalo bez mirovine. Nenormalno visoku stopu smrtnosti sada je potvrdio Državni zavod za statistiku.

Broj poginulih je zapanjujući i svi oni koji negiraju opasnost od Covid-19 trebaju dobro razmisliti. Hrvatska je 2020. imala ne samo najveći apsolutni broj umrlih, već i najveću smrtnost od 14 promila od kraja Drugog svjetskog rata – komentirao je demograf dr. Za Jutarnji list .  Ivan Čipin,  izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Grad Vinkovci i okolica po našoj statistici na portalu OSMRTNICE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Na portalu Osmrtnice VSŽ u statistici stoji koje smo mi obradili ( naša statistika se vodi po broju objavljenih osmrtnica) za mjesec studeni 70 umrlih, prosinac 48 umrlih dok su prethodni mjeseci u prosjeku od 30-40 umrlih.

Portal Osmrtnice VSŽ je aktivan od prosinca 2019 godine tek nešto više od godinu dana baziran je za našu VSŽ mada su osmrtnice u velikom broju 80% grad Vinkovci i okolica.

Prošla godina po našoj statistici na području grada Vinkovaca i okolice umrlo je 490 osoba statistika je 90% točna ostalih 10% odnosi se na one koje osmrtnice koje nismo objavili jer nam nisu dostavljene.

Portal ima za cilj pokriti čitavu županiju, besplatno se objavljuju osmrtnice zato i ovim putem molimo sve one koji se nađu u situaciji kad im je neko iz obitelji umro da pošalju osmrtnicu na: facebook stranicu u poruci ili na mail [email protected] 

Cijelu statistiku na portalu Osmrtnice VSŽ možete pogledati OVDJE.