Četvrtak, 29 srpnja, 2021
29 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiTrikovi kako potaknuti cvjetanje orhideje - sada je pravo vrijeme

Trikovi kako potaknuti cvjetanje orhideje – sada je pravo vrijeme

One reagiraju na naglu promjenu temperature između dana i noći, to u njima aktivira cvatnju, a mnogi griješe što ih drže u stanu na uvijek podjednakoj temperaturi i zato ne cvjetaju.

Skora jesen idealno je vrijeme za posvećivanje posebne pažnje orhidejama. Ako ste mislili da s vašom biljkom nešto nije u redu jer nikako da procvjeta, a listovi su obješeni, pomalo smežurani ili čak smećkasti, znajte da je to karakteristično u periodu mirovanja biljke.

Orhideje u prirodi novo lišće dobivaju krajem ljeta i početkom rane jeseni, a kada još malo zahladi, iz njih počnu provirivati grane koje će kasnije ukrašavati predivni cvjetovi piše 24sata.hr.

Najidealnija temperatura u prostoriji za ove biljke je između 18 i 25 tijekom dana i između 12 i 18 nakon zalaska sunca. Upravo niže temperature igraju važnu ulogu u pokretanju cvatnje u biljci. One reagiraju na naglu promjenu temperature između dana i noći.

U prirodi najbolje uspijevaju u vlažnim, hladnijim podnožjima ispod stabala dok im tijekom dana sunčeve zrake prodiru kroz krošnje i tako im osiguravaju dovoljnu količinu svjetla, a koje ih s druge strane ne prži, jer to ne vole.

Preporuka stručnjaka je staviti orhideju u hladniji dio kuće na tjedan, dva – na mjesto gdje se temperatura kreće između 12 i 18 stupnjeva. Također, na poticaj cvatnje utječe i izloženost dovoljnoj količini indirektnog vanjskog osvjetljenja. Znači, da bude direktno pod suncem, ali da je na osvijetljenom mjestu.

Stoga, ukoliko kod kuće imate orhideju koja nikako da ponovno procvjeta, sad je vrijeme da joj pomognete – stavite je u hladniji dio doma na kojemu će do nje dolaziti dovoljno svjetla.

Također, pazite da je hranite kako treba pa svako drugo zalijevanje neka bude obogaćeno posebnim gnojem za orhideje. Zalijevajte je jednom tjedno, ali na način da voda iscuri iz tegle, ne da se zadržava u njoj jer bi korijenje moglo istrunuti.

Vrsni vrtlari savjetuju teglu sa orhidejom staviti na veći tanjurić i ispod nje poslagati kamenje pa u tanjuriću uvijek držati malo vode koja će isparavati i stvarati vlažno okruženje kakvo ova biljka voli dok će kamenje štititi korijenje da ne stoji u vodi.

Postoji jedan trik kada je zalijevanje orhideje i drugih osjetljivih biljaka u pitanju. Umjesto klasičnog usipanja vode, na zemlju se stavi kockica, dvije leda koji se polako topi i time daje priliku korijenu da povuče vode koliko mu treba. Kod zalijevanja zna biti problem taj što voda prebrzo prođe kraj korijena i iscuri ne dajući mu dovoljno vremena da upije tekućinu.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.