Nedjelja, 18 travnja, 2021
7.6 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti TVRDE VETERINARI: 10 stvari koje psima stvaraju stres: Glazba, odijelca, pušenje

TVRDE VETERINARI: 10 stvari koje psima stvaraju stres: Glazba, odijelca, pušenje

Psi koriste sjećanje i mirise da bi se kretali po kući, a u glavi su obično izgradili mapu prostora. Premještanje namještaja uokolo im može izazvati tjeskobu jer ne znaju gdje su stvari, tvrdi veterinarka.

Svi dobri vlasnici pasa žele najbolje za svoje kućne ljubimce, ali neke naizgled bezazlene navike i situacije zapravo mogu učiniti da vaš pas osjeti stres. Donosimo 10 suptilnih načina na koje vašeg psa možete zabrinuti i kako to popraviti, prema veterinarima.

1. Nošenje sunčanih naočala ili šešira može uzrujati vašeg psa

Veterinar Gerardo Perez-Camargo, potpredsjednik za istraživanje i razvoj u tvrtki Freshpet, rekao je da nošenje sunčanih naočala ili šešira zapravo može smetati vašem psu.

  • Psi se oslanjaju na to da vide ljudima oči kako bi razumjeli što će raditi i na što usmjeravaju svoju pažnju. Prekrivanje lica može učiniti psa nesigurnim u ono što se događa. Iako možda nećete moći u potpunosti odbaciti sunčane naočale i kape, pokušajte razmaziti svog psa pozitivnom pažnjom dok ih nosite kako biste ga uvjerili da je sve u redu – rekao je Perez-Camargo.
24sata

2. Premještanje namještaja može zbuniti i zabrinuti neke pse

Veterinarka Mary Gardner, suosnivačica veterinarskog hospicija Lap of Love, rekla je da kod nekih pasa, posebno starijih ili slabovidnih, pomicanje namještaja po kući može izazvati stres.

  • Psi koriste sjećanje i miris da bi se kretali po kući; u glavi su obično izgradili mapu prostora. Premještanje namještaja uokolo im može izazvati tjeskobu jer ne znaju gdje su stvari – tvrdi Gardner. Ako imate starijeg psa ili psa koji ne voli promjene u svojem okruženju, pokušajte premještati namještaj postupno ili jedan po jedan predmet.

3. Zurenje u psa ga može učiniti nervoznim

Sara Ochoa, veterinarka i veterinarska savjetnica za DogLab, rekla je da bi štene mogli uznemiriti ako pretjerano zurite u njega.

  • Psi ne vole da ih se neprestano promatra. Čak i ako buljite u njih jer se ponašaju slatko, vaš će pas vjerojatno pomisliti da čine nešto pogrešno – rekla je Ochoa. Iako biste definitivno trebali posvećivati ​​puno pažnje svom psu tijekom igre, pokušajte ne buljiti previše dok se izležavaju na krevetu ili dok su sklupčani negdje.

4. Čvrsti zagrljaji mogu biti stresni za pse

Teško je odoljeti da svog psa ne zarobite u zagrljaju, ali prečvrsto držanje može zabrinuti psa.

  • Psi se vole privijati, ali ne vole da ih se drži jako čvrsto. Osjećaj da se ne mogu osloboditi može im stvoriti stres – rekla je Ochoa. Kada mazite psa, budite nježni i ostavite mu dovoljno prostora za kretanje.
Pas se vratio kući

5. Glasna glazba može psima biti neugodna

Veterinarka Jessica Kirk rekla je da glasna glazba ili elektronika mogu psima ometati sluh.

  • Glasni zvukovi mogu biti vrlo neugodni za osjetljive uši pasa, zbog čega će mnogi od njih postati uznemireni – tvrdi Kirk. Smanjite glasnoću radija kad je vaš pas u automobilu i pobrinite se da vaš ljubimac ima mirno mjesto za opuštanje tijekom glasnih događaja, poput zabava ili obiteljskih okupljanja.

6. Odjeća za kućne ljubimce može izgledati slatko, ali mnogi psi to ne vole

Vaš pas može izgledati preslatko u džemperu ili prsluku, ali Kirk je upozorio da čak i najslađa odjeća za kućne ljubimce može psima stvoriti stres.

  • Mnogi psi ne vole nositi odjeću, jer im je to neprirodno ili tijesno. Čak i predmeti poput jakni i snježnih čizama im mogu biti neugodni – objasnio je Kirk. Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju biti posebno oprezni prema odjeći koja sprečava psa da bude slobodan i rasterećen.

7. Miris i osjet vatrometa može biti stresan za pse

Većina vlasnika pasa svjesna je da zvuk vatrometa može uznemiriti njihove kućne ljubimce; međutim, vatromet može povrijediti i druga osjetila psa.

  • Ne samo da je vatromet glasan, već i osjet, miris i pogled na njega može biti zastrašujući za pse – rekao je Kirk. Ako je moguće, dopustite svom ljubimcu da ostane kod kuće s pouzdanim čovjekom kad izađete gledati vatromet. Vaš veterinar također može predložiti lijekove koji vam pomažu u održavanju smirenosti psa.
24sataFoto: Dreamstime

8. Nova vrsta poslastice ili hrane može poremetiti probavu vašeg psa

Vlasnici pasa koji pokušavaju razmaziti svog ljubimca novom vrstom pseće poslastice ili hrane, bi tako mogli nehotice navesti svog psa na probleme s probavom.

  • Pas s uznemirenim želucem ili svrbežom zbog promjene prehrane zasigurno će uzrokovati stres iznutra prema van. Mijenjanje hrane ili poslastica trebalo bi biti postupno tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Ako želite svog psa počastiti jednokratnom posebnom poslasticom, pokušajte ga prvo nahraniti malom količinom i pričekajte da vidite toleriraju li ju prije nego što im servirate puni obrok – smatra Kirk.

9. Pušenje u blizini vašeg psa također može stresno djelovati

Pušenje blizu vašeg psa može ih učiniti nesretnima i može dovesti do medicinskih problema.

  • Psi imaju vrlo izoštren njuh, a ono što za nas može biti blagi miris za njih je puno jači i neugodniji – rekao je Perez-Camargo. Dodaje kako dugotrajno izlaganje dimu cigareta može dovesti do zdravstvenih problema kod pasa, poput respiratornih i nazalnih infekcija, pa čak i raka.

10. Putovanje može biti neugodno za neke pse

Možda vam se sviđa ideja da obiđete svijet sa svojim ljubimcem, ali putovanja ih mogu zapravo živcirati.

24sata


  • Za mnoge je pse putovanje stresno. Moraju se nositi s novim mirisima, novim ljudima i novim okruženjima. To što ste vi tamo s njima ne znači da vaš pas nije zabrinut – rekao je Kirk. Ako trebate putovati sa svojim psom, dopustite mu da se navikne biti u automobilu prije velikog putovanja. Svakako spakirajte puno uobičajene hrane i igračaka kako bi mu bilo ugodno na putu i na odredištu, piše Insider.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.