Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU Branjinom Vrhu izrađuju krunicu dužine 500 metara

U Branjinom Vrhu izrađuju krunicu dužine 500 metara

Foto: IVICA GETTO

Krunica će biti postavljena oko cijelog svetišta Marije Lurdske.
BRANJIN VRH
Najveća krunica na svijetu napravit će se u predgrađu Bijelog samostana Branjin Vrh.

Njegova će duljina biti približno 500 metara, a sredinom svibnja bit će postavljeno u jedino marijansko svetište u Baranji, ono Marije Lurdske kraj Popovca. Za njezinu izradu pobrinuli su se u molitvenoj skupini “Brnjevar”, koju su njezini članovi zvali – krunica.

Plemenite namjere

– Naša molitvena skupina postoji od 2007. godine. Riječ je o mješovitoj udruzi koja od te godine ustrajno moli, posebno u svibnju i listopadu, za dobrobit svih župljana, grada Belog Manastira, Baranje i cijele Hrvatske – kaže “kruna” Stipo Benak iz Branjinog Vrha, ističući da su namjere članova uvijek plemenite. Objašnjava da se ove godine obilježava 500. godišnjica početka krunice u današnjem obliku, što je bio svojevrsni poticaj njihovim mislima i odlukama.

– Ovo smatramo značajnim činom, pogotovo ako napravimo najveću krunicu na svijetu u znak zahvalnosti Gospi – objašnjava, dodajući kako je ponosan što će to biti u Baranji, odnosno na području “Brnjevara” Župa Svetog Križa, koja je kap u moru katolika širom svijeta, na mnoštvo od 1,3 milijarde, izražava tako plemenit čin koji svakog sudionika približava Bogu.

– Svaka kruna sastoji se od križa s raspelom i užeta koji povezuje sve zrnca, od kojih svaka ima svoju ulogu. Naše raspelo je gotovo. Dimenzije su mu visoke 355 centimetara i široke 175 centimetara. Na njega će uskoro biti postavljen Kristov korpus, najbliži veličini ljudskog tijela – kaže Benak, dodajući kako ovih dana očekuju isporuku nekoliko stotina kuglica od stiropora. Užad koja će činiti spoj krunice u dužini od pola kilometra već je nabavljena, a sve zajedno bit će postavljene u svetištu Marije Lurdske u Popovcu tijekom svibnja, mjeseca koji je također povezan s Marijom.

Svetište je zapušteno

– Postoji veliki razlog zašto ćemo krunicu postaviti oko svetišta Popovac. Sljedeće godine navršava se 100 godina od kako je postao mjesto okupljanja velikog broja Baranjaca. Nažalost, svetište je zapušteno, ali ne na način da se o njemu ne brinu lokalne vlasti, već zato što službeno nije uključeno u “krug” hrvatskih marijanskih svetišta – objašnjava odluku Kruničar Benak. Na pitanje zna li sigurno hoće li njihova kruna biti najveća na svijetu, potvrdno odgovara.

– Prema informacijama koje imamo, najveća krunica na svijetu također ima “hrvatski znak”. Napravljen je u povodu 300. obljetnice štovanja Gospe Sinjske. Ali naš će biti još veći, a svi koji na Veliku Gospu dođu u Popovac dobit će 500 milimetara užeta koje povezuje krunicu i spomen-dar – kaže.

Dodaje da je cijelu priču pomogla Općina Popovac, čiji je načelnik Zoran Kontak odlučio sufinancirati ovu ideju. Još uvijek ima mjesta za donacije.

Inače, “brnjevarski” “Kruničari” do sada su pokrenuli još nekoliko zanimljivih događaja, među kojima je obnova i postavljanje nekadašnjeg raskrižja, koje je tijekom godina doslovno izbrisano s lica zemlje piše glas slavonije hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.