U Federaciji BiH uvodi se policijski sat, zabrana kretanja od 11 studenog

0

Foto: dnevnik ba

Krizni stožer FBiH najavio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva, odnosno policijski sat koji će biti na snazi ​​od 23:00 do 05:00. Odluka stupa na snagu sutra.

Također, nova odluka je ograničiti okupljanje građana na najviše 30 ljudi, kako iznutra tako i izvana.

Za vrijeme policijskog sata zabrana kretanja odnosi se na cijelo područje Federacije BiH.

Kao i u ožujku i travnju, oni koji obavljaju noćne smjene (s važećom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na provedbi mjera ili na drugim poslovima koje ova naredba izuzima iz ograničenog kretanja, bit će izuzeti iz odluke.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku o restriktivnijim mjerama zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepridržavanja prethodnih mjera i sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Vlasti će pregledavati mjere svakih sedam dana i ublažiti ih ili pooštriti u skladu s epidemiološkom situacijom.

Kako doznajemo, ova odluka donesena je s ciljem sprječavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji prethodno nisu poštivali mjere objekata do 23:00 sata, što je pridonijelo širenju zaraze.

Uz ovu naredbu, Krizni štab FBiH donio je odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će se maksimalno 30 ljudi moći okupljati iznutra i izvana .

Također je odlučeno da se sva područja na kojima će se održati izbori ili glasanje moraju dezinficirati , a cjelokupni nastavni proces odvijat će se na mreži sedam dana nakon izbora radi dezinfekcije.

Vjerski praznici i druga privatna obiteljska okupljanja, poput vjenčanja, također su ograničeni na najviše 30 osoba.

Proširena je mjera obveznog nošenja maski izvana i iznutra.

Izvor:klix ba