Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaCrna kronikaU naletu biciklista dijete teže ozlijeđeno

U naletu biciklista dijete teže ozlijeđeno

Foto: Ilustracija

Iako su ugrožena skupina sudionika u prometu, i biciklisti su dužni pridržavati se pravila sigurne vožnje kako svojim neopreznim postupcima ne bi ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vinkovci, Tovarnik) te jedna prometna nesreća u kojoj je, uslijed naleta biciklista na dijete, dijete teže ozlijeđeno.

Naime, 23-godišnjak iz Vukovara upravljao je biciklom, krećući se nogostupom Ulice Hrvatskog zrakoplovstva, uz rub stambene zgrade, iako je bio dužan kretati se kolnikom.

S obzirom da brzinu kretanja nije prilagodio gustoći prometa, nije se pravovremeno zaustavio te je došlo do udara u nogu 7-godišnjeg djeteta koje je u tom trenutku trčalo nogostupom, dolazeći mu u susret.

Pri udaru i padu na nogostup, dijete je teže ozlijeđeno te zbrinuto u NMB Vukovar. Utvrđene ozljede nisu opasne po život izvijestili su iz PU Vukovarsko-srijemske.

Policija savjetuje…
Ovom prilikom ističemo kako su se biciklisti dužni kretati biciklističkom stazom odnosno biciklističkom trakom, ukoliko one postoje ili što bliže uz desni rub kolnika. Također, vozači bicikala dužni su noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili posebnom biciklističkom odjećom dok na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani  i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Uporaba zaštitne kacige za bicikliste je poželjna, a za bicikliste mlađe od 16 godina ona je obavezna.
Dužnost je biciklista, iako se često olako shvaća, da pri prelasku preko pješačkog prijelaza siđu s bicikla te gurajući bicikl prijeđu preko pješačkog prijelaza, u svojstvu pješaka. Istovjetna situacija je i pri kretanju kroz pješačku zone, koje su zamišljene kao oaze bez prometa, kroz koje su biciklisti dužni proći gurajući bicikl.
Iako su biciklisti jedna od ugroženija skupina sudionika u prometu i biciklisti su dužni pridržavati se pravila sigurne vožnje kako svojim neopreznim postupcima ne bi ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.