Srijeda, 21 travnja, 2021
16.8 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet UBLAŽAVANJE MJERA: Austrijanci masovno pohrlili u dućane i frizerske salone

UBLAŽAVANJE MJERA: Austrijanci masovno pohrlili u dućane i frizerske salone

Foto:Askin Kiyagan

U Austriji je 47 dana bilo zatvoreno više od 280.000 dućana i uslužnih djelatnosti. U ponedjeljak su otvoreni u sklopu ublažavanja epidemioloških mjera, što je izazvalo pravu navalu građana.

Ispred trgovine Zare u bečkoj Mariahilfer Straße stvorio se red veći od 200 metara, prenosi portal oe24. Kako nisu radile oko Božića, trgovine sada nude novogodišnje popuste. I prije otvaranja dućana u 9 sati stvorili su se redovi, najviše ispred diskontnih trgovina, piše Der Standard.

Na bečkoj Mariahilfer Strasse, najvećoj austrijskoj trgovačkoj ulici, kupci na hladnoći stoje u redovima koja se protežu na nekoliko blokova, čekajući da uđu u trgovine poput Zare, TK Maxxa, C&A i Snipesa. Svi nose maske: kazna za nenošenje sad je 90 eura. Vlasnik frizerskog salona u Salzburgu Markus Decker kaže da su im već zauzeti svi termini do ožujka.


Foto:Alex Halada

Iako su Austrijanci tek ublažili svoj lockdown (kafići i restorani i dalje ne rade, djeca se u školu vraćaju u smjenama, uz obavezno testiranje dvaput tjedno, u frizera ni na masažu ne možete bez testa ne starijeg od 48 sati) već se upozorava na treći val zaraze. Jer brojke zaraženih počele su rasti i prije jučerašnjeg otvaranja.

Bavarski premijer Markus Soder (CSU) oštro je kritizirao Austrijance zašto su otvorili dućane i frizere, upozorio da bi mogao zatvoriti granicu.

“To može dovesti do novog lockdowna u samo par tjedana”, poručio im je Söder.

image

Redovi pred trgovinama-Foto-Askin Kiyagan

Nijemci sutra odlučuju o produljenju svog lockdown nakon 15. veljače: najvjerojatnije je da će ga produljiti na iduća dva tjedna, iako su im brojke novozaraženih najmanje od listopada.

“Austrija i Češka svojim neodgovornim politikama otvaranja ugrožavaju naše uspjehe u Njemačkoj”, kritizirao je glavni tajnik bavarskog CSU-a Markus Blume.

Nakon kritika iz Bavarske, Austrija je izdala upozorenje da se ne putuje u Tirol ako nije nužno. U Tirolu se, naime, šire britanski i južnoafrički soj, koji je navodno još zarazniji od britanskog. Također su drastično povećane kontrole na granicama, kako bi se putovanja svela na minimum.

Odluku vlade kancelara Sebastiana Kurza da ublaži epidemiološke mjere kritizirala je i predsjednica druge najjače stranke u zemlji Pamela Rendi-Wagner (SPÖ): s obzirom na visoku stopu zaraze i nisku stopu cijepljenja to je veliki rizik, ističe šefica socijaldemokrata.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.