Nedjelja, 18 travnja, 2021
7.6 C
Vinkovci
Naslovnica Crna kronika Upozorenje policije: Više građana prevario putem facebooka za oko 120.000 kuna

Upozorenje policije: Više građana prevario putem facebooka za oko 120.000 kuna

Foto: Profimedia

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica “TOOLKITS SETS” i “Makita Sets”, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske podnijeli su kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije. U razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno.

Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare putem ove Facebook stranice. Naime, 23-godišnjak je na društvenoj mreži “Facebook” sačinio profil naziva “Toolkits Sets” (kasnije preimenovan u „Makita Sets“) na kojoj oglašava prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica „Toolkits Sets“ i „Makita Sets“, te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Izvor: PUVS

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.