Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSvijetUskoro potpuna pomrčina tzv. krvavog 'supermjeseca'

Uskoro potpuna pomrčina tzv. krvavog ‘supermjeseca’

Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati. U prizoru će najbolje uživati građani dijelova Azije, Australije, SAD-a i Južne Amerike.

Krvavi Mjesec događa se tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kada se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, objasnila je NASA. Danas ujutro, 26.svibnja, mnogi promatrači s noćne strane planeta ako bude dobra vidljivost moći će to i sami vidjeti. Ovaj datum ne označava samo ‘supermjesec’, već i takozvani krvavi mjesec, zahvaljujući potpunoj pomrčini Mjeseca, prvoj u dvije godine.

Potpuna pomrčina Mjeseca obično traje satima, ne zahtijeva opremu za gledanje i potpuno je sigurna za gledanja. Na nebu nema zasljepljujućeg Sunca, sve što promatramo je kako Zemljina sjena pada preko mjesečevog lica. Jedina ‘loša’ vijest je da ova traje kratko – oskudnih 14 minuta i 31 sekundu, piše astronomy.com.


Ime ‘krvavi’ je dobio zbog svog crvenog sjaja.

  • Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu je s rubova Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, stoga se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu –  objašnjava NASA.

OVDJE MOŽETE PRATITI UŽIVO:

 

– Teško je predvidjeti koliko će crveno biti, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja – dodaju iz NASA-e.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji ‘supermjesec’ u godini. Riječ je o pojavi kada se Mjesec čini većim nego što uobičajeno je na noćnom nebu, jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti.

Gdje je vidljiv?

Supermjesec će biti djelomično vidljiv svugdje gdje će u tom trenutku biti noć. Pod vedrim vremenskim uvjetima, promatrači neba širom svijeta moći će uživati ​​u predstavi, navodi NASA i dodaje da će, ukoliko bude vedra noć, u prizoru moći uživati prije svega, građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike.

U SAD-u će ga najbolje moći vidjeti stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država. Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC), što znači da će u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima, prenosi CBS.

Ako se ne nalazite na najboljem mjestu za promatranje pomrčine, ovdje možete pratiti uživo prijenos.

Izvor: 24 sata hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.