Utorak, 7 prosinca, 2021
1.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiUVRSTITE GA U PREHRANU: Zašto jesti kiseli kupus, bogat je vlaknima, vitaminima...

UVRSTITE GA U PREHRANU: Zašto jesti kiseli kupus, bogat je vlaknima, vitaminima C i K…

Kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a istraživanja su pokazala da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simptoma kao što su plinovi, nadutost, zatvor.

Kiseli kupus je u suštini fermentirani kupus. Tijekom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili ‘žive bakterije’, a ti probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih zdravstvenih prednosti.

Kiseli kupus obiluje dijetalnim vlaknima i sadrži vitamine C i K, kalij, kalcij i fosfor. Korisni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za dobro probavno zdravlje. Sadrži i enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbira više hranjivih tvari.

24sata


Također, jača imunološki sustav. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sustava. Čvrsta crijevna sluznica sprječava da neželjene tvari ili toksini ‘cure’ u tijelo i time uzrokuju imunološki odgovor. Te iste bakterije također mogu podržati prirodna antitijela i smanjiti rizik od infekcija.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koja vam pomažu da dulje ostanete siti. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od pretilosti, ali potrebno je još istraživanja na tu temu, piše BBC.

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiseli kupus, a uz to je zdrav i prepun vitamina C. Također, hrpa je recepata za kiseljenje kupusa, ali jedno im je zajedničko, kupus je reda, soli i zalijeva vodom.

Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu kupusa nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim kućanstvima. Osim kupusa i soli, potrebna je i gušća pamična krpa te kamen ili tegla zapremije 1,5L.

Priprema

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijeni i slagati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavileodnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. Sol će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolirati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.