Utorak, 11 svibnja, 2021
27 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska Vakula najavio kakva nas zima čeka

Vakula najavio kakva nas zima čeka

Velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina – razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih.

Kakva nas zima i temperature u sljedećem duljem razdoblju očekuju prognozirao je poznati HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Vakula kaže kako su najnovije dugoročne prognoze za zimu prilično uvjerene da će srednja sezonska temperatura zraka za razdoblje prosinac-veljača biti barem malo viša od prosječne, piše HRT..

Velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina – razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih. Vakula je to istaknuo i meteorološkom uzrečicom: “Ako je Martin oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen.” Što se tiče oborina, za njih Vakula ističe je vrlo teško puno unaprijed prognozirati kakve bi mogle biti.

  • Prognoze kiše i snijega znatno su manje vjerojatne od prognoza temperature zraka i kod kratkoročnih prognoza, a posebice su nepouzdane kod dugoročnih.

Jedan od posljednjih dokaza je i ovogodišnji listopad, za koji dugoročne prognoze nisu upućivale da će u većini Hrvatske biti ovako kišan, ponegdje čak i rekordan, navodi.

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je krajem listopada veliku sezonsku prognozu za Europu. Neki od većih gradova u Europi koji bi ove zime mogli doživjeti olujne uvjete uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelonu u Španjolskoj, Nicu i Francuskoj te Rim, Atenu i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji.  Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava, posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u dijelu južne Europe tijekom jeseni kada je oluja Alex pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dvije osobe su poginule. Južni olujni trag diljem

Europe ove zime također će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj. I meteo servis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela.

Prva dva su europski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima. Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tijekom zime diljem svijeta bit će iznadprosječne.

U Europi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura.

UKMO model najavljuje mnogo veće temperaturno odstupanje diljem Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine i da će prodori hladnog zraka biti rijetki.

Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina oborine očekuje nad Skandinavijom.

Američki model također najavljuje da će zima u Europi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela.

Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Europi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

Izvor: vecernji hr

 

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.