Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiVisoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti

Visoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti

Visoki krvni tlak jedna je od najčešćih bolesti kod većine stanovništva ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu te do infarkta i moždanog udara su najčešći uzroci smrtnosti u svijetu.

“Dokazano je da je snižavanje, odnosno održavanje i regulacija optimalnog tlaka jedan od najvažnijih čimbenika za sprečavanja nastanka ili moždanog i srčanog udara. Mjerenjem tlaka samo u ambulanti nekada je vrlo teško doći do prave terapije jer postoji niz pacijenata kojima je vrlo teško iz prve odrediti pravu terapiju”, kaže dr. Tanja Pekez Pavliško i objašnjava koja je metoda za kontrolu tlaka najbolja:

“Postoje suvremene metode, a jedna od njih je 24 satno mjerenje tlaka. Pacijent dobije tlakomjer ujutro te tijekom dana učestalo mjeri tlak i vodi dnevnik i na temelju toga mu se odredi terapija. Dobro je da pacijent sam nauči koliko često treba mjeriti tlak.”

Službena tablica vrijednosti krvnog tlaka

Kategorija Sistolički Dijastolički
Optimalni
Normalan          120 – 129          80 – 84
Visoki normalan          130 – 139          85 – 89
Prvi stupanj hipertenzije          140 – 159          90 – 99
Drugi stupanj hipertenzije          160 – 179          100 – 109
Treći stupanj hipertenzije           >180          >110
Izolirana sistolička hipertenzija           >140
Povišen_Krvni_Tlak | Author: ThinkstockFOTO: THINKSTOCK

Kada je vrijeme za uzbunu?

Liječnica kaže da je u redu tlak koji ide do 140/80, odnosno kod dijabetičara mora biti nešto niži 130/80, a sve što je iznad toga treba zabilježiti jer će liječnik na temelju toga odrediti terapiju. “U slučaju visokih vrijednosti tlaka, naravno da se potrebno javiti liječniku. Ali, postoji određeni broj pacijenata koji češće znaju imati te skokove, pa je za njih iznimno važno da sami u suradnji sa svojim liječnikom nauče kako si mjeriti i kontrolirati tlak, kako bi što manje opterećivali zdravstvenu službu.

Preuzimanje odgovornosti za vlastito stanje zna jako dobro djelovati na pacijente jer se tako osnažuju. Nužno je da pacijent zna što više o svojoj bolesti i da bude odgovoran za nju jer, ako pacijenti s astmom i dijabetesom kontroliraju svoju bolest, zašto u određenoj mjeri uz odgovarajuću edukaciju to ne bi činili i pacijenti s visokim tlakom. Pri tom je važno imati na umu da se terapija mijenja samo u suradnji s liječnikom”, naglasila je dr. Tanja Pekez Pavliško.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.