Vodič kroz propusnice: Evo kako ih zatražiti već od ponedjeljka, zabrana kretanja od srijede

0

 

Od 21.12.2020. godine ponovno će biti dostupan sustav e-Propusnice koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS.

Od 23. prosinca uvodi se zabrana kretanja unutar županija u Hrvatskoj, najavio je jučer Davor Božinović na konferenciji Stožera civilne zaštite.

Dakle, zabranjuje se napuštanje županija u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, te dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za:
pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite,  dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe medije, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja s posla na posao i ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, te žurne i operativne službe i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska iz županija nužno je držati se mjera distance, imati iskaznicu koja prikazuje pripadnost onima koji su uključeni u iznimke.

Propusnice izdaju županijski stožeri, a zabrana traje do 8. siječnja.

Od ponedjeljka dostupan sustav e-Propusnice 

Od 21.12.2020. godine ponovno je dostupan sustav e-Propusnice koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane:

 • predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite;
 • pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa;
 • pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku.
 • Proces izdavanja e-Propusnice:

  • u internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr;
  • odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu;
  • potvrdite svoje podatke;
  • ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva;
  • ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev;
  • nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

  Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a građanima ih izdaju stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili boravišta.

  Razlozi izdavanja e-Propusnica

  • pružanje medicinske skrbi;
  • putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodna i ne može se obaviti od kuće;
  • ostali opravdani razlozi.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu.

U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva još vrijede.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h).

Kontakt točka za sva pitanja vezana uz e-Propusnice: