Utorak, 11 svibnja, 2021
25 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Zašto se posuđe ne smije ispirati prije nego ga stavite u perilicu

Zašto se posuđe ne smije ispirati prije nego ga stavite u perilicu

“Isprati ili ne, to je pitanje”, kaže Carolyn Forte, direktorica laboratorija u Good Housekeeping Institute. Odgovor je – ne ispirati!

Uvijek je preporuka maknuti ostatke hrane s posuđa, ali to je jedini korak koji vaša perilica posuđa ne može odraditi sama. Evo pravih razloga zašto posuđe nije potrebno prati prije nego ga stavite u perilicu.

POSUĐE MORA BITI PRLJAVO KAKO BI  PERILICA DOBRO OBAVILA SVOJ POSAO

Mnogi će proizvođači deterdženta napomenuti kako nije potrebno ispirati posuđe prije pranja jer mu tako onemogućavate da obavi svoj posao. Enzimi u njemu su dizajnirani da na sebe lijepe čestice hrane.

SUĐE NEĆE BITI BOLJE OPRANO AKO GA PRETHODNO ISPIRETE

Danas su perilice posuđa puno kvalitetnije od onih koje je koristila vaša baka, imaju puno bolju tehnologiju ispiranja i senzore za detektiranje prljavštine, a istraživanja potvrđuju da ispiranjem posuđa ono neće biti ništa bolje oprano.

PRETPRANJEM U SUDOPERU TROŠI BESPOTREBNO ENERGIJU I VODU

Godišnje potrošite otprilike 22.712 l vode na ispiranje posuđa prije pranja, a perilica će to puno bolje obaviti od vas a potrošit će samo 30 l vode. Posude bi se trebalo ispirati samo kada ga planirate ostaviti u perilici nekoliko sati prije pranja.

Izvor: ordinacija vecernji hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.