Petak, 1 srpnja, 2022
35 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiZbog sve više internetskih prijevara, policija podsjeća

Zbog sve više internetskih prijevara, policija podsjeća

Kako bi pomogli građanima da na vrijeme prepoznaju prijevaru i zaštite se, iz policije su ponovili savjete koje bi građani trebali imati na umu.

Policija sve češće bilježi prijave građana koji su različitim internetskimm prijevarama ostali bez više ili manje novca. Iako su već u više navrata upozoravali građane da prilikom komunikacije i trgovine na internetu budu oprezni, informiraju se i ne vjeruju ponudama koje se čine previše dobre da bi ih se propustilo, još uvijek dolazi do prijevara.

U posljednje vrijeme, ističu iz Policijske uprave zagrebačke, evidentiraju češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne internetske stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga.

Kako bi pomogli građanima da na vrijeme prepoznaju prijevaru i zaštite se, iz policije su ponovili savjete koje bi građani trebali imati na umu.

Tako savjetuju da građani posebnu pozornost obrate na poveznice odnosno linkove koji naizgled vode na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke.

Treba obratiti pozornost i na lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji).

Jedan od indikatora potencijalne prijevare je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ), zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena) i slično.

U posljednje se vrijeme pojavljuju i poruke/ponude za kupovinu putem internetske stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Kako bi građani i dalje sigurno koristili internet i društvene mreže za svoje potrebe, iz policije savjetuju da prilikom prodaje na internetu, ne koriste linkove koje im šalje “kupac” i ne daju podatke poput PIN-a kreditne ili bankovne kartice, CVC ili CVV broja s poleđine kartice, brojeve s bankovnih tokena, brojeve osobnih dokumenata i slično.

Jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

Na kraju treba još jednom podsjetiti da, ako u bilo kojem trenutku posumnjaju da ih netko želi prevariti, stanu i dobro razmisle.

A ako se ipak dogodi da ih prevare, cijeli slučaj prijave najbližoj policijskoj postaji. Pri tome treba imati na umu da će policiji u potrazi za prevarantom najviše pomoći, ako imaju sačuvanu prepisku koju su vodili s prevarantom te ako prijevaru prijave čim su shvatili da su prevareni piše zimo dnevnik hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije