Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
10.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiZnanstvenici potvrdili: biljke zaista bolje rastu ako pričate s njima ili im...

Znanstvenici potvrdili: biljke zaista bolje rastu ako pričate s njima ili im pjevate!

Zasigurno ste barem jednom negdje pročitali i vidjeli kako je poželjno razgovarati, čak i pjevati biljkama jer to pospješuje njihov rast, ali postoji li zaista znanstveno utemeljenje za to?

Prvi i znanstveno dokazani razlog je kako govorom i pjevanjem ispuštamo ugljični dioksid koji je biljkama potreban za fotosintezu. Veća koncentracija ugljičnog dioksida pospješuje proces fotosinteze i zbog toga je poželjno da razgovarate ili pjevate svojim biljkama.

Već je knjiga objavljena 1848. „The Soul Life of Plants“ dokazala kako ljudski govor pozitivno utječe na razvoj biljaka. Također, istraživanje koje je 2009. provelo Kraljevsko hortikulturalno društvo uključivalo je svakodnevno čitanje biljkama i rezultati su pokazali kako je takva interakcija s biljkama doprinijela njihovoj konačnoj visini i veličini. Uz to, istraživanje je pokazalo kako na biljke pozitivnije utječu ženski glasovi.

Tvorac teorije evolucije, Charles Darwin, sa svojim je sinom također pokušao dokazati kako vibracije utječu na rast biljaka te je tako u svojim eksperimentima svirao fagot biljkama. Slično istraživanje o utjecaju vibracija na biljke provedeno je i u Južnoj Koreji i dokazalo je kako glazba potiče rast biljaka. Poznato je kako 70 decibela idealno utječe na razvoj biljaka, a ta je glasnoća prosječna glasnoća razgovora među ljudima.

Ova je popularna pretpostavka ispitana čak i u sklopu emisije „Mythbusters.“ Naime, njihovo provedeno istraživanje uključivalo je 60 biljaka graška podijeljenih u tri staklenika; u jednom stakleniku su biljkama puštene snimke ljudi koji su govorili pozitivne stvari, a u drugom snimke koje su bile uvredljive dok je u trećem stakleniku bila tišina. Nakon dva mjeseca, biljke graška pokazale su veći, ali otprilike jednak rast u dva staklenika sa snimkama, a najmanji rast u kontrolnom, trećem stakleniku u kojem je bila tišina.

Dakle, ako ste vlasnici biljaka ne bojte se s njima komunicirati, nitko vas neće proglasiti ludim, a postoji toliko istraživanja koje možete iskoristiti kako biste i svima u svome okruženju objasnili zašto je važno pričati i pjevati biljkama.

Izvor: klik hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.