Nedjelja, 18 travnja, 2021
8 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Znaš li koliko piletina može stajati u hladnjaku - sirova, kuhana ili...

Znaš li koliko piletina može stajati u hladnjaku – sirova, kuhana ili pečena?

Foto:SHUTTERSTOCK.

Jedna od namirnica koja se često nađe na našim menijima je piletina pa stoga nije ni čudno da mnogima puni police hladnjaka 

No, koliko dugo je sigurno da ostane pohranjena u našim frižiderima? 

Ovim pitanjem pozabavili se i FDA (Američka agencija za hranu i lijekove), a odgovori bi te mogli iznenaditi

Naime, svako pakiranje sirove piletine dolazi i s datumom isteka valjanosti proizvoda. No, bez obzira na to, FDA naglašava kako bismo sirovo meso našeg pileta trebali iskoristiti unutar dva dana otkako smo ga donijeli iz dućana. Naputak vrijedi kako za cijelo pile tako i za pojedine dijelove pileta popt prsa, batka ili zabatka. Prema Agenciji radi se o vremenu unutar kojeg nećemo riskirati trovanje hranom.

No, ako želiš produljiti trajnost svoje piletine u hladnjaku – jednostavno je pripremi prema najdražem receptu! Bilo da je kuhana, pečena, u umaku ili pohana – termički obrađena piletina, dodaje FDA, u hladnjaku može stajati 3-4 dana.

Najsigurniji način izbjegavanja bilo kakve kontaminacije i razvijanja bakterija jest da se piletina odmah pri kupnji zamrzne. Cijelo pile tako pohranjeno može stajati i do godinu dana dok će dijelovi ovog mesa imati nešto kraći rok trajanja u zamrzivaču – oko devet mjeseci.

Termički obrađena piletina nešto će kraće vrijeme moći biti zamrznuta. Pečena ili pržena piletina tako će potrajati četiri mjeseca, pileći medaljoni oko tri mjeseca dok će piletina u umaku potrajati i šest mjeseci nakon zamrzavanja. A recept za pripremu ukusne piletine možeš pronaći i u nastavku – Ovo volimo! Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koju pečeš u pećnici, a ne u vrelom ulju

 | Autor: ShutterstockFoto:SHUTTERSTOCK.


FDA upozorava kako datum isteka roka valjanosti koji je otisnut na pakiranjima mesa može značiti smjernice za optimalnu kvalitetu mesa, a ne samu sigurnost. Osim što ćeš prilikom kupnje obratiti pozornost na ovaj datum trebala bi zato pogledati i ostale znakove koji mogu uputiti da se meso pokvarilo. Promjena boje u nekim slučajevima može biti normalna, ali ako je meso jako potamnjelo ili sasvim izbijeljelo može biti znak kontaminacije. Očitija upozorenja o pokvarenosti mesa su neugodan miris  odnosno ljepljiva ili sluzava struktura na mesu prilikom dodira prenosi miss 7 24 sata hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.