Babina Greda – čuvar baštine, običaja i tradicije konjogojstva

0

Babina Greda je ovoga vikenda odisala tradicijom i zajedništvom,  bogatstvom narodnoga ruha i običaja i golemom ljubavlju prema konjima i plodnoj slavonskoj grudi.


Ponosni Babogredci su i ovaj put pokazali što imaju i umiju, i što su im u zalog ostavili njihovi stari da ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno, čime se godinama diče. Dočekali su brojne posjetitelje i goste sa svih strana, koji su uživali u bogatom trodnevnom programu i svemu onome što su im kao nadaleko poznati domaćini pripremili.

Pod krovnim nazivom „Nema sela nad Babine Grede“, u subotu su održani  7. Dani kulina, sira i vina, uz razne popratne i vrlo posjećene sadržaje. U organizaciji Konjogojstvene udruge, koja slavi 80 godina postojanja i djelovanja, jučer su održani 41. Konji bijelci, manifestacija po kojoj je Babina Greda poznata i izvan granica Republike Hrvatske. Mnogima su upravo Konji bijelci prva asocijacija na spomen Slavonije i sinonim odlične organizacije, gastroponude, dobrih i vrijednih ljudi.

VELIKA FOTOGALERIJA

Natjecanje u starinskim disciplinama

 

Selom su već od jutarnjih sati odjekivali pjesma i topot gizdavih konja. Babogredskim su ulicama prodefilirali jahači i 26 bogato ukrašenih svatovskih zaprega sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama.  Svi su se oni uputili na hipodrom Ritić, a riječi dobrodošlice sudionicima i brojnim posjetiteljima i gostima, među kojima su bili i europarlamentarka Biljana Borzan i državni tajnik Zdravko Tušek, uputio je domaćin, općinski načelnik  Josip Krnić.


Istaknuo je veliko značenje ove manifestacije za očuvanje konjogojstva, opstojnosti sela, tradicije i običaja. A 41. Konje bijelce otvorenim je  proglasio saborski zastupnik Goran Ivanović Lac, izaslanik predsjednika Sabora.


Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako je riječ o tradicijskoj priredbi koja svjedoči kulturu i baštinu toga kraja, a Babogredci, ustvrdio je, znaju kako se ona čuva.


Zadovoljstvo viđenim u Babinoj Gredi nije skrivao ni češki veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Milan Hovorka, koji se također obratio prigodnim riječima. Program su obogatili i folklorni nastupi gostujućih skupina iz Češke i Mađarske, a prava je atrakcija bio nastup mađarskih Čikoša, čija je vještina jahanja i dresure konja oduševila publiku. Posjetitelji su  uživali i u natjecanju konjogojaca u starim disciplinama: sklapanju kola, vezanju konjskih repova, vožnji na paliji, tekličkom jahanju…

Predsjednik Milanović na 10. Bećarfestu

A sinoć u  20 sati u Babinoj Gredi počeo je jubilarni, 10. Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit”, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je i osobno otvorio.


 

Nastupilo je oko 300 izvođača (muške i ženske pjevačke skupine i tamburaški sastavi) koji su se natjecali u izvođenju maštovitih i duhovitih originalnih deseteračkih stihova i odlično zabavili brojnu publiku.

Najbolji su i nagrađeni.

Na završetku manifestacije kako bi to bilo bez šokačkog kola za kraj: