Biciklistica teško ozlijeđena u prometnoj nesreći u Vinkovcima

0

Fotografija: ilustracija, nema nikakve veze sa stvarnim događajem

PU vukovarsko-srijemska poziva bicikliste, naravno i sve sudionike u prometu, na pridržavanje zakonskih obveza, savjeta i preporuka kako bi uvijek sigurno stigli do cilja.

Jučer 4. travnja 2024. godine u Vinkovcima dogodile su se 3 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovali vozači bicikla, a ističemo prometnu nesreću koja se dogodila u 18,00 sati.

Naime, 69-godišnja vozačica bicikla kretala se nogostupom, iako se bila dužna kretati kolnikom te dolaskom na raskrižje uključila se u promet kolnika, a da nije propustila sva vozila koja se kreću kolnikom, uslijed čega je došlo do udara prednjim dijelom bicikla u osobni automobil i pada na kolnik pri čemu je zadobila teške tjelesne ozljede.

Proljepšanjem vremena povećao se i broj vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, a koji su zbog konstrukcije vozila nezaštićeni tijekom sudjelovanja u prometu na cestama.

S ciljem sprječavanja stradavanja vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, preporučujemo slijedeće:

Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu upozoravamo ih da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora bit upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također, propisano je i da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Kod uključivanja u promet kolnika dužni su propustiti sva vozila koja se kreću kolnikom.

Zabranjeno je pri prelasku kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu upravljati biciklom.

U grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama.

Prilikom skretanja potrebno je pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti se kako se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

Kod skretanja ulijevo prvo je potrebno prestrojiti se uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikala najčešći uzročnik padova s bicikla.