Bosančićevo Izvješće stiže građanima na kućne adrese

0

U protekle četiri godine na području grada Vinkovaca ugovoreni su projekti ukupne vrijednosti 1,47 milijardi kuna, od čega su čak 1,21 bespovratna EU sredstva. Projekti pripremljeni za buduće natječaje vrijedni su, pak, čak 200 milijuna kuna. Zahvaljujući EU sredstvima Proračun Grada Vinkovaca ove je godine četiri puta veći nego što je bio 2017. i iznosi rekordnih 350 milijuna kuna. U protekle četiri godine u Vinkovcima je registrirano 130 novih poduzetnika, otvorena su 1.054 nova radna mjesta, bruto plaća zaposlenih je narasla za 867 kuna, a prihodi poduzetnika za 47,81 posto.

Kratki je ovo sažetak izvješće o radu kojega je svojim građanima u obliku brošure koja im je poslana na kućne adrese podnio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Podnošenje pisanog izvješća biračima nastavak je neposredne komunikacije i podizanja razine transparentnosti u Vinkovcima.

‘To je u najmanju ruku stvar pristojnosti prema onima koji su mi prije četiri godine povjerili vođenje grada. Kroz fotografiju i osnovne podatke, ovo je samo kraći presjek onoga što smo zajedno odradili kako bi sugrađani imali kompletniju sliku. Voditi Vinkovce kao odgovorno i racionalno kućanstvo jedini je ispravni put’, ističe gradonačelnik koji na kraju ovoga mandata građanima želi podnijeti čist račun ‘jer se jedino tako ozbiljno i odgovorno kreće u nove izazove’.

Od financijski najznačajnijih projekata gradonačelnik Bosančić u svom izvješću ističe 677,7 milijuna kuna vrijednu nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, 384,5 vrijedan projekt aglomeracije, 120 milijuna kuna vrijednu gradnju istočne obilaznice, 80 milijuna kuna vrijedan nadvožnjak Duga ulica-Borinačka ulica, te izgradnju Gradske knjižnice i čitaonice vrijednu 47,67 milijuna kuna. Tu su i dva nova sportsko-rekreacijska terena, 7 novih autobusa, 13 novih dječjih igrališta, 500 novih parkirališnih mjesta, 3.000 novih moderniziranih svjetiljki javne rasvejte, 18 kilometara obnovljenih staza i 15,2 kilometara obnovljenih cesta…

I dok su je ulaganje u infrastrukturu financijski najznačajnije, ono što je doista najbitnije su ljudi. ‘Briga o čovjeku, stvaranje prilika za razvoj, unapređenje obrazovanja i iskazivanje ljudskih potencijala, kvaliteta života sugrađana treće životne dobi, solidarnost s ranjivim društvenim skupinama i osobama izloženim riziku od siromaštva nerazdvojne su sastavnice naše socijalno osjetljive i društveno odgovorne zajednice’, ističe tako gradonačelnik u svojem izvješću.

A kad su obrazovanje i djeca u pitanju, u Vinkovcima je u protekle četiri godine izgrađena jedna nova škola, a obnovljene su dvije škole i tri vrtića. Povećane su naknade za bebe za koje je isplaćeno 1,88 milijuna kuna, a boravak djece u vrtićima se sufinancirao sa 40,4 milijuna kuna. Za stipendije učenicima i studentima isplaćeno je čak 7,16 milijarda kuna – udvostručen je broj stipendista te su uvedene stipendije za srednjoškolce. Isplaćeno je čak i 10.017 naknada, odnosno nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola za izvanredne rezultate. Vinkovci su, naime, pokazalo je naše istraživanje, jedan od rijetkih gradova u zemlji koji i doista, novčano, potiče i nagrađuje izvrsnost u obrazovanju. Kad su učenici u pitanju, čak 4.000 ih je uključeno u projekte osiguravanja besplatne školske prehrane, a osigurana su i 52 pomoćnika za djecu s poteškoćama u razvoju u školama ali i vrtićima.

Osim za djecu, Vinkovci brinu i za svoje najstarije pa su isplatili i preko 6.600 božićnica. Projektom ZAŽELI osigurali su posao za 100 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada te brigu i skrb za čak 600 starih i nemoćnih građana.