Ćorić: Cijena plina za kućanstva neće se mijenjati do 1. travnja 2022

0

Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je u ponedjeljak sporazum o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana sa šest općina i jednim gradom, a ukupna snaga elektrana koje će HEP izgraditi na temelju tih sedam sporazuma iznosi 60 MW, uz ulaganja koja se procjenjuju na 380 milijuna kuna.

Sporazum o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana potpisan je s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i gradom Valpovom.

Kako je istaknuto prigodom potpisivanja sporazuma, to je nastavak suradnje s općinama i gradovima s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. Ti projekti dio su ukupnih planiranih ulaganja HEP-a u približno 350 MW sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2030. godine.

HEP u proteklih nekoliko godina potpisao ugovore s 18 jedinica lokalne samouprave

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je tom prilikom kako ga veseli činjenica da je HEP u proteklih nekoliko godina potpisao ugovore s 18 jedinica lokalne samouprave, odnosno da je ušao u suradnju po pitanju realizacije takvih projekata i još jednom potvrdio smjer ulaganja u obnovljive izvore energije.

HEP je, rekao je ministar, na taj način dodatno dao vjetar u leđa državnim planovima za razvoj RH, koji su potvrđeni strategijom energetskog razvoja, a to je afirmacija u proizvodnji iz obnovljivih izvora s jedne strane i niskougljičnog društva kao posljedice toga s  druge strane.

“HEP je ključan dionik u tom procesu i želim istaknuti važnost takvih projekata, važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i to ne samo u sunce, već i u vjetar i u hidropotencijal”, izjavio je Ćorić.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Pojasnio je da svaki kilovatsat više, koji će se u idućim godinama proizvesti iz obnovljivih izvora energije, znači i manju ulaznu cijenu zbog činjenice što fosilna goriva trenutno čine električnu energiju u proizvodnji i isporuci znatno skupljom nego što je to bilo prije dvije, tri godine.

“Svaki kilovatsat novih ‘obnovljivača’ znači nižu ulaznu cijenu i u konačnici nižu cijenu električne energije ne samo za kućanstva, nego i za poduzetništvo. Upravo se i zbog toga forsira ulaganje u obnovljive izvore energije”, naveo je Ćorić.

Potvrdio je i da se cijena plina za kućanstva neće mijenjati do 1. travnja sljedeće godine, kao ni cijena električne energije. Upitan hoće li država smanjivati trošarine na gorivo zbog enormnog rasta cijena goriva, Ćorić je kazao da to u ovom trenutku nije opcija.

Investicija na razini milijarde kuna

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić naveo je da da se radi o uspješnom nastavku suradnje HEP-a s jedinicama lokalne samouprave, odnosno s 18 jedinica lokalne samouprave, općina i gradova. S njima su dosad, kazao je, potpisani ugovori o gradnji elektrana od ukupno 168 megavata, što je investicija na razini milijarde kuna.

To je po njemu nastavak HEP-ove poslovne strategije da do 2030. godine Hrvatska raspolaže s oko 350 megavata iz obnovljivih izvora. HEP je, poručio je Barbarić, siguran partner svim  jedinicama lokalne samouprave obzirom da svojom snagom i dobrim financijskim rejtingom, koji je prije nekoliko dana potvrđen na investicijskoj razini, čime se pruža mogućnost da nastavi s uspješnim provođenjem svih planova.

Izvor: Hina/Vlada