Danas kreće cijepljenje protiv korone: Evo koliko doza ide po županijama i tko se prvi cijepi

0

U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih, kažu iz Vlade.

Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca 2020., je krenula i distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.

Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi, objavila je Vlada.

U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Danas će se cijepiti 1706 korisnika domova za starije te 470 radnika u zdravstvenom sustavu.

Evo koliko su doza dobile određene županije.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačku županiju stiže 305 doza cjepiva, a cijepljenje počinje danas i to u domovima za starije, javlja Radio Mrežnica.

SPLITSKO-DALMATINSKA, ŠIBENSKO-KNINSKA, ZADARSKA ŽUPANIJA

U Split stiže oko 800 doza cjepiva, Šibenik 155 a Zadar 210 doza, javlja Zadarski.hr. Cijepljenje u sve tri županije kreće danas.

ISTARSKA

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović potvrdio je za Hinu da im sutra stiže prvih 400 doza cjepiva protiv covida-19 te da će se prva u Istri cijepiti djelatnica Odjela za infektologiju u Mornaričkoj bolnici.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Prve doze cjepiva, njih 410, dolaze u Međimursku županiju sutra, 27. 12. 2020. kada će i početi cijepljenje. Prve doze cjepiva  primit će prioritetne skupine, a to su korisnici domova za starije i nemoćne osobe i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. U poslijepodnevnim satima počet će cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u Županijskoj bolnici Čakovec i u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu, a u ponedjeljak 28. 12. cijepljenje će se nastaviti u drugim većim domovima prema odabiru i rasporedu koji je odredio Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a s obzirom na dane im upute. Najava dolaska drugog cjepiva je početak siječnja 2021. kada će se cijepiti ostali korisnici domova za starije i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji, njihovi djelatnici, ostali zdravstveni djelatnici i svi drugi. S obzirom na to da je ovo najvažniji dio provedbe mjera u zaustavljanju epidemije COVID-19 cijepljenje će se odvijati u suradnji timova Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, „domskih“ liječnika i sestara te COVID mobilnog tima Doma zdravlja Čakovec.

KRAPINSKO-ZAGORSKA

Pošiljka 450 cjepiva za Zagorje dolazi u nedjelju, a raspored cijepljenja prepušten je lokalnom Zavodu za javno zdravstvo, piše portal Ni Zagorje malo.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA 

U “prvoj turi” ova sjeverna županija dobit će 525 doza, pišu lokalni mediji. “Doktor Proskura, 88 godina, jedan od korisnika doma, koliko sam ja obaviješten, biti će prvi građanin Varaždinske županije koji će danas u 13 sati biti cijepljen”, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

GRAD ZAGREB

Grad Zagreb u ovoj prvoj isporuci dobit će oko 2100 doza. HZJZ će ih isporučiti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Korisnik Doma za starije na Trešnjevci će se prvi cijepiti, a procesu će prisustvovati i premijer Andrej Plenković.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA 

Osječko-baranjska županija bi trebala za početak dobiti oko 653 doze cjepiva, a cijepljenje će se provoditi kao i u ostalim županijama.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

prve doze cjepiva u Bjelovarsko-bilogorsku županiju stići će u nedjelju, a riječ je o 305 doza. Tih 305 doza rasporedit će se na hitnu medicinsku pomoć, zdravstvene djelatnike koji rade na Covid-odjelima i Covid-ambulantama za testiranja te na korisnike domova za starije i nemoćne, piše mojportal.hr.

Cijepljenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počet će u ponedjeljak, a bit će potrošeno do Nove godine jer se nakon odmrzavanja (a čuva se na -70 stupnjeva, mora potrošiti u roku pet dana jer nakon tog perioda počinje gubiti učinkovitost.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

  • Nama u nedjelju dolazi 315 doza Pfizerovog cjepiva. Skladištit će se u prostorima HZJZ-a prema svim preporukama. Mora se držati na minus temperaturama. Imamo pet dana da iskoristimo ovih 315 doza. Cijepljenje kreće sutra, cijepit će se najugroženije skupine, zdravstveni djelatnici i korisnici domova za starije i nemoćne – rekla je županijska epidemiologinja Draženka Vadla za ePodravinu.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak u općoj bolnici Dubrovnik te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik. Razlog zašto će biti dan kasnije nego u drugim županijama je taj što će oni cjepivo dobiti u nedjelju navečer. Za njih je u ‘prvoj turi’ predviđeno njih 175 doza cjepiva.

Podaci za ostale županije još nisu dostupni.

TKO ĆE SE PRVI CIJEPITI PO ŽUPANIJAMA

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, (Drenovačka ulica 30, Zagreb), u nedjelju 27. prosinca, u 10 sati. Tom prigodom bit će prisutni predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak, objavili su iz Vlade.

Potom će predsjednik Vlade, zajedno s ministrom Vilijem Berošem i dr. Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti Kliničku bolnica za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s dr. Ivicom Lukšićem, u 13 sati posjetit će KB Dubrava, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Vlada je objavila i sutrašnji raspored cijepljenja po pojedinim ustanovama diljem Hrvatske:

Nedjelja, 27. prosinca 2020.

Zagrebačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje: 11 sati

Krapinsko-zagorska županija
Zavod za hitnu medicinu, Krapina: 15.00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak: 14 sati

Karlovačka županija
Obiteljski Dom za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac: 10.30 sati

Varaždinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin: 13 sati
Opća bolnica Varaždin: 13.30 sati

Koprivničko-križevačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici: 12 sati

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dom umirovljenika Vita Nova Bjelovar: 11 sati
Opća bolnica Bjelovar: 11.30 sati

Primorsko-goranska županija
Dom za starije osobe Kantrida, Rijeka: 11 sati

Ličko-senjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu: 14 sati

Virovitičko-podravska županija
Virovitica, Opća bolnica Virovitica: 14 sati

Požeško-slavonska županija
Opća bolnica Požega: 14 sati
Dom za starije i nemoćne osobe Požega: 14.30 sati

Brodsko-posavska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod: 14 sati

Zadarska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi: 14 sati

Osječko-baranjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Osijek: 15 sati
KBC Osijek: 16 sati

Šibensko-kninska županija
Opća bolnica Šibenik: 18.30 sati

Vukovarsko-srijemska županija
Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci: 13 sati

Splitsko-dalmatinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Split – Zenta: 16 sati
KBC Split: 16.30 sati

Istarska županija
Opća bolnica Pula: 14 sati

Dubrovačko-neretvanska županija

Opća bolnica Dubrovnik te Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik (prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak)

Međimurska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu: 14 sati

Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u naredna tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, napomenuli su iz Vlade.

24 sata hr