Djeca vinkovačkih dječjih vrtića uče o pravilnom razvrstavanju otpada i brizi za okoliš

0

Djeca vinkovačkih dječjih vrtića uče o pravilnom razvrstavanju otpada i brizi za okoliš

OD MALIH NOGU ZA ZELENE VINKOVCE

Zaštita okoliša i razvoj svijesti o zaštiti okoliša od najranije dobi, ključna je pretpostavka zdrave budućnosti svakoga grada i države. Toga su svjesni u Gradu Vinkovcima te u suradnji s tvrtkom Nevkoš, kroz nekoliko zajedničkih programa, nastoje djecu educirati o brizi za okoliš kroz pravilno odvajanje otpada. Tako su u sklopu podrške humanitarnoj akciji “Ubaci čep za skupi lijek!” djeca vinkovačkih dječjih vrtića skupljala čepove koje ovaj tjedan donose i predaju u reciklažnom dvorištu.

„Osim što čine dobro djelo sudjelujući u humanitarnoj akciji, vrtićarci ovdje imaju priliku pogledati cjelokupan postupak odlaganja i razvrstavanja otpada, mogu saznati gdje se odlaže bio otpad, kakve koristi od njega kasnije imaju biljke i slično. Cilj same humanitarne akcije je na ekološki prihvatljiv način prikupiti plastične čepove i poslati ih Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja će njihovom prodajom pribaviti novac za liječenje i omogućavanje boravka obitelji u blizini mjesta liječenja te financirati potrebne lijekove i medicinska pomagala oboljelima. Prikupljaju se sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od vode, sokova, mlijeka, jogurta, deterdženata, ulja“, naglašava zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je danas s djecom, nakon što je predao veliku kutiju punu čepova koje su prikupili djelatnici gradske uprave, sudjelovao u edukativnim aktivnostima i u obilasku reciklažnog dvorišta.


Mališanima su predstavljeni i edukativni spremnici koje je Grad osigurao kroz projekt „Nabava komunalne opreme u gradu Vinkovcima“. Dupin, medo i žaba oduševili su djecu koja su ih „hranila“ čepovima.


Gradonačelnik Ivan Bosančić objašnjava kako je nabavljeno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/komposta koji su prilagođeni njihovom uzrastu, a koje će djelatnici Nevkoša ovih dana podijeliti po vrtićima i školama te postaviti uz dječja igrališta.

„Cilj nam je djecu od malih nogu usmjeravati u smjeru „zelenih Vinkovaca“. Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika u vrtićima, školama i kod dječjih igrališta želimo osigurati našim najmlađima priliku da na zabavan način nauče kako pravilno odvajati otpad, ali i zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme u igri“, ističe gradonačelnik.


Zanimljivo je danas prije svega bilo vidjeti kako djeca vrtićke dobi prepoznaju važnost pravilnog odlaganja otpada, boje kanti i njihovu svrhu, ali i važnost sudjelovanja u humanitarnim akcijama i pomaganju drugima.