Dobra vijest za vozače: Nove mogućnosti tehničkog pregleda olakšat će proceduru

0

Važno je znati da se elektroničkim dokumentom ne smatraju skenirani papirnati dokumenti.

Dosad je u stanici za tehnički pregled dostavljeno svega oko 500 digitalno potpisanih dokumenata, uglavnom kupoprodajnih ugovora i raznih punomoći.

Ipak, broj korisnika uskoro će sasvim sigurno značajan porast, a razlog tome je što elektronički potpisani dokumenti u stanicama za tehnički pregled od 13. prosinca mogu slati i pravne osobe.

Posebiće će to, čini se, ići na ruku leasing društvima, koja tisućama svojih klijenata prije svakog produljenja važenja prometne dozvole moraju slati punomoć kako bi oni mogli registrirati auto, piše Jutarnji list .

Niz je razlog, međutim, zašto se i fizičkim osobama – dakle, vozačima – isplati koristiti, mnogima očito, još stranu mogućnost slanja elektroničkih potpisanih dokumenata.

Na ovaj način, na primjer, iz bilo kojeg dijela svijeta mogu dostaviti punomoć i opunomoćeniku omogućiti da u njihovom imenu obavi tehnički pregled, neovisno nalaze li se u tom trenutku ljetovanja negdje na Jadranu ili su se iz poslovnih razloga trajnije nastanili u Njemačkoj, Irskoj ili Italiji.

Također, na ovaj način moguće je dostaviti i kupoprodajni ugovor, koji se u stanici za tehnički pregled smatra valjanim ako je digitalno potpisan od strane prodavatelja i kupca.

Važno je pritom znati da se elektroničkim dokumentom ne smatraju skenirani papirnati dokumenti, već samo oni potpisani kvalificiranim elektroničkim potpisom. Znači, da bi dokument bio prihvaćen u stanici za tehnički pregled on mora sadržavati e-potpis, pomoću kojega se vrši identifikacija korisnika i osigurava izvornost sadržaja.