DODAJTE IH U SVAKI OBROK: Ništa ne ubrzava mršavljenje kao ovih 5 začina

0

Foto: pixabay ilustracija

Želite li izgubiti pokoji kilogram, u prehranu ubacite ove fantastične začine koji potiču probavu i čišćenje organizma te ubrzavaju mršavljenje.

Ljekovitost začina je velika i, ako ih poznajete, neprocjenjiva, baš kao i njihova začinska primjena. Osim što će hranu obogatiti okusima, ovi će začini i ubrzati gubitak kilograma pa se preporuča konzumirati ih što češće. Naravno, to ne znači da vaše prehrambene navike mogu ostati iste ukoliko su one glavni krivac za nakupljene kilograme, no uz korekcije u prehrani i povećanu fizičku aktivnost, ovi će začini samo dodatno ubrzati cijelu stvar.

Čili

Istraživanja su pokazala kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprječavanju debljanja. U studiji Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječe na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti. Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju, a otkriveno je da ekstrakt čili papričice značajno podiže razinu oksidacije masnoća u organizmu.

Cimet

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta također značajno povećava potrošnju energije. Baš kao i čili papričice, i cimet pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma, a budući je većini osoba okus čilija preintenzivan, cimet je, kao ‘hladnija’ alternativa puno poželjniji odabir.

Anis

Ljekovita svojstva anisa poznavali su u Siriji još prije 1500. godina pr.n.e., a o njegovim ljekovitim svojstvima postoje zapisi starih Grka i Rimljana. Anis grije i jača želudac i druge probavne organe. Izvrsno je pomoćno sredstvo u liječenju astme, bronhitisa i kašlja, a dobar je afrozidijak, posebno ako ga kuhamo i vinu i zasladimo medom. Napravite čaj od anisa i pijte ga svaki put kada imate bilo kakve probavne tegobe. Uzmite jednu žlicu anisova sjemena i prelijte je kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta pa procijedite. Spremite u posebnu posudu ili bocu i pijte triputa dnevno, odmah nakon glavnih obroka.

Anđelika

Anđelika ili kako je u narodu još zovu ‘korijen svetog duha’, u srednjem vijeku se koristila kao jako protuotrovno sredstvo, a u Kini se posebno cijeni njezina ljekovitost kod probavnih, dišnih, bubrežnih i krvožilnih slabosti. Već korištenjem anđelike kao začina jelima možemo pomoći kod mnogih bolesti, a posebno se savjetuje uzimanje čaja od korijena, sjemena ili lista biljke. Izvrsna je za detoksikaciju organizma zbog protuotrovnih svojstava.

Papar

Papar je u doba otkrića morskih putova bio vrijedan kao zlato, pa se s njime trgovalo i razmjenjivalo kao s najvrijednijom robom. Još u doba antike prenesen je iz Azije u Europu gdje je s vremenom postao najcjenjeniji začin, a s njime započinje i povijest mirodija – začina na Starom kontinentu. Osim stoljetne tradicije upotrebe kao začina u jelima, njegova ljekovitost promovirala ga je u zaštitnika probavnog sustava. Vrlo je važno pravilno ga dozirati jer samo tako možemo postići efektivne rezultate. Djeluje digestivno, probuđuje rad želuca, a ujedno je i izvrstan ‘uništavač’ toksičnih tvari u organizmu.

Izvor:story.hr