Dragovoljno predano oružje i minsko-eksplozivnih sredstava

0

Foto: MUP

Dragovoljno predajte ilegalno oružje, eksplozivna sredstva i streljivo i učinite svoje okruženje sigurnijim.

U protekla tri tjedna, od 17. siječnja do 7. veljače, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u tri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te četiri dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dvije ručne bombe, 0,4 kg eksploziva, dva komada streljiva kalibra 20 mm, 240 komada puščanog streljiva te 25 komada elektro-detonatorskih kapisla.

Također, policijski službenici su s četiri lokacije na siguran način izuzeli ukupno dvije ručne bombe, jedno topničko streljivo kalibra 110 mm, pet nabojnika za automatsku pušku i 250 komada puščanog streljiva, a koje su građani pronašli prilikom građevinskih radova te čišćenja stambenih prostorija.

Zahvaljujemo građanima na ukazanom povjerenju te pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju.

Također, upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Posebno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći preuzeti opasna sredstva.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva je zagarantirana i protiv te osobe se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.