Drugi Festival dječje knjige otvoren u Vinkovcima

0
Drugi Festival dječje knjige u Vinkovcima
U Vinkovcima je otvoren drugi Festival dječje knjige. Organizator festivala je Vukovarsko-srijemska županija, koja uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Grada Vinkovaca, te podršku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice i ove godine otvara festival knjige i čitanja.
Festival je održan prema programu prilagođenom epidemiološkim uvjetima zbog COVID-19, zbog kojega je program festivala sa predviđenog trajanja od tri dana skraćen na jedan dan.
Ove godine sudjelovali su pisci i ilustratori iz Vukovarsko-srijemske županije: Julijana Adamović, Nenad Barinić, Dubravko Mataković i Vladimir Bakarić.
Preko video-radova na temu knjige i čitanja sudjelovali su učenici nižih razreda osnovnih škola koji su nagrađeni prigodnim poklonima. U ovogodišnji festival uključena su djeca iz 5 gradova VSŽ i to iz OŠ Ivana Mažuranića -Vinkovci, OŠ Antuna Bauera – Vukovar, OŠ Mate Lovraka – Županja, OŠ Josipa Lovretića – Otok i OŠ Julija Benešića – Ilok.
Cilj festivala bio je okupiti i animirati na jednom mjestu sve vezano uz knjige i čitanje – one koji ih pišu i ilustriraju i one koji ih čitaju. Pisci, ilustratori, djeca i mladi zajedno su razmijenili ideje te sa svoga položaja progovorili o knjigama i čitanju. Pisci su to učinili za Okruglim stolom a djeca poslala poruke putem svojih video-radova.
U vremenu opće digitalizacije potrudili smo se djeci i najmlađima približiti čarobni svijet koji jedino čitanjem mogu doživjeti. Vođeni idejom kako je „KNJIGA SVETINJA, KOJA ZNANJEM TINJA“ idemo hrabro prema organizaciji trećega festivala prije kojega planiramo objaviti i Zbornik dječjih radova iz OŠ naše VSŽ.
U programu „Prvog festivala dječje knjige u Vinkovcima“ potrudili smo se u vremenu opće digitalizacije vratili knjigu tamo gdje joj je i mjesto – u dječje ruke, a program drugog festivala nastavili smo u istom tonu. Treći sa nestrpljenjem očekujemo. Zahvaljujemo se svima koji su svojim zalaganjem sudjelovali u održavanju drugog Festivala dječje knjige.