Država od 1. travnja dijeli 10.000 kuna vrijedne vaučere, evo tko će se sve moći prijaviti

0

Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.

Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, au iduće četiri godine, do 2026., njih 30 tisuća.

Prosječan vaučer iznosi 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe natjecanje zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera.

Koji će se konkretni programi moći odabrati znat će se od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda.

Ministarstvo rada navodi da je već u suradnji s poslodavcima te da je analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, definirao popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina.

“Kao primjer izdvajamo digitalne vještine, poput poznavanja programskih jezika, programiranje mobilnih aplikacija na Android platformi, web dizajn te zelene vještine kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostiku i servisiranje hibridnih električnih vozila“, ističe iz Ministarstva.

Iznos vaučera ovisi o složenosti i trajanju programa

Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.

Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, za razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najdulje do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno o radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi.

Odobreni vaučer moći će se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja i koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Takvih je ustanova više od 600 i pružaju oko 11 tisuća programa.

Da bi se program neke ustanove našao na popisu s kojeg će ga korisnik vaučera moći odabrati, postoji procedura.

Zainteresirane ustanove moraju prethodno svoj program predložiti HZZ-u i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, pa ako ga oni verificiraju i ocijene prikladnim, može se na popisu.

Hrvatska se model vaučera odlučila kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. dostigla prosjek EU-a u obrazovanju odraslih. Sada je na 3,5 posto, a prosjek EU je 10,8 posto.

U četiri godine 300 milijuna kuna

Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobit će i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju znanja ili vještine koje traži tržište ili pak žele iskorak u karijeri.

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje. Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru, kažu iz Zavoda.

Postoje, međutim, i ograničenja za korištenje vaučera. Na njih ne mogu računati osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, sustavu visokog obrazovanja i znanosti te umirovljenici.

“Sustav je fleksibilan i promovira individualizirani pristup gdje korisnici mogu samostalno odabrati program koji pohađaju, izvoditelja programa kao i termin pohađanja“, kažu u Zavodu.

Zahtjev za vaučerom putem aplikacija

Objasnili su i način na koji će se podnositi zahtjev za dodjelu vaučera.

Zainteresirana osoba će podnijeti zahtjev putem aplikativnog rješenja dostupnog na mrežnoj stranici Zavoda, a potrebna je podrška kod odabira vještina koje želi steći ili dodatno unaprijediti, postoji mogućnost i da se individualno savjetuje sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Zatreba li joj i tehnička podrška kod podnošenja zahtjeva, moći će dobiti i nju tako što će se javiti u najbliži Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri ili nadležnu područnu službu ili ured HZZ-a.

Izvor: poslovni hr