Srijeda, 28 rujna, 2022
12 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaĐURIĆI, RAČINOVCI, SOLJANI I STROŠINCI DO KRAJA SIJEČNJA STIŽE VODA IZ REGIONALNOG...

ĐURIĆI, RAČINOVCI, SOLJANI I STROŠINCI DO KRAJA SIJEČNJA STIŽE VODA IZ REGIONALNOG VODOVODA

Do kraja godine kvalitetnu pitku vodu dobit će i mještani Vrbanje
ĐURIĆI – Do kraja siječnja konačno će i na području Đurića, Račinovaca, Soljana i Strošinaca poteći kvalitetna pitka voda iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije, koju stanovnici tih sela na istoku županjske Posavine već godinama očekuju.

A sve ovo vrijeme muku su mučili s lokalnim vodovodom, s čestim nestancima vode, u kojoj je nerijetko utvrđena i veća količina arsena od dopuštenih vrijednosti, pa nije bila za piće. S pravom su negodovali i isticali da je zdravstveno ispravna pitka voda osnovni preduvjet za normalan život koji danas zaslužuje svaki građanin, i nisu se željeli pomiriti s tim da je u 21. stoljeću pitka voda za nekoga luksuz.

Jedino rješenje za kronični problem vodoopskrbe u tim prometno izoliranim i sustavno zapostavljanim selima na granici Hrvatske i Srbije bio je priključak na regionalni vodovod.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) u odgovoru na upit Glasa Slavonije kazali su da je završena izgradnja cjevovoda Drenovci – Soljani, Soljani – Strošinci i cjevovoda vodosprema/crpna stanica (VS/CS) Drenovci – Gunja/istok – Đurići. Sva tri bi, najavljuju, trebala biti puštena u funkciju do kraja siječnja, kada će vodu iz regionalnog vodovoda dobiti mještani Soljana, Strošinaca, Đurića i Račinovaca.

Vrijednost izgradnje dionice regionalnog vodovoda vodosprema/crpna stanica (VS/CS) Drenovci – Gunja/istok – Đurići je 4,4 milijuna kuna, radove su s 80 posto financirale Hrvatske vode, a ostatak sredstava partneri na projektu. Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Drenovci – Soljani je 11,2 milijuna kuna. Sredstva su osigurale Hrvatske vode (80 posto), a po 10 posto Vukovarsko-srijemska županija i Općina Vrbanja. Izgradnja cjevovoda Soljani – Strošinci stajala je 4 milijuna kuna, s 85 posto financirana je sredstvima EU-a, a s 15 posto iz državnog proračuna kroz Mjeru 7.2.1. “Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda”, koju provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nakon što kvalitetna pitka voda do kraja mjeseca poteče Račinovcima, Đurićima, Soljanima i Strošincima, za priključak na regionalni vodovod preostalo je još naselje Vrbanja. U VVK-u navode da su tijeku radovi na izgradnji cjevovoda Soljani – Vrbanja, vrijedni 4,5 milijuna kuna, koje također s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a sa po 10 posto Županija i Općina. Radovi bi trebali završiti do kraja 2022. godine, a sredstva bi se trebala osigurati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima odlične je kvalitete i trenutačno je pije više od 100.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. Područje Cvelferije jedino je na distribucijskom području VVK-a na kojemu još nije potpuno riješena opskrba vodom iz regionalnog vodovoda.

“Kad završe radovi na izgradnji svih cjevovoda u Cvelferiji, moći će se reći da svi korisnici na distribucijskom području VVK-a piju kvalitetnu vodu”, poručuju iz ove tvrtke.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije