Ekonomski šok u malom slavonskom mjestu: Čak 259 radnika ostaje bez posla, zatvara se tvornica

0

Iz uprave poručuju da su odluku uvjetovanu koronakrizom donijeli teško, a radnicima ponudili posao u pogonima u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Razumljivo – svi su ga odbili. Idu na burzu.

Nakon šest godina poslovanja, 259 radnika ostaje bez posla. Iz uprave tvrde kako je odluka bila teška, ali da je korona kriza učinila svoje.

Tvrtka Boxmark Leather gasi proizvodnju u Gornjoj Vrbi kraj Slavonskoga Broda, a 259 radnika ostaje bez posla. Prošlo je šest godina od otvaranja pogona, a kako su iz tvrtke istaknuli, korona kriza je smanjila narudžbe u automobilskoj industriji za koju su godinama šivali kožne presvlake. Pogon ide na prodaju, a radnici na burzu, piše HRT.

Pri kraju su završni radovi i demontaže pogona, a radnici još sitno odbrojavanje posljednje dane zaposlenja u Boxmarku.

  • Pokušali smo na sve moguće načine da te ljude zadržimo, da ta radna mjesta sačuvamo. Nažalost evo globalna politika i sve ostalo što se događalo s COVID-om doveli su do negativnog rezultata za te ljude – istaknuo je Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatska.

Iz uprave poručuju kako su odluku donijeli teško, ali da su radnicima ponudili posao u drugim pogonima, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. No, nitko od radnika nije na to pristao.

  • Poslan je dopis relevantnim poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavamo o nastaloj situaciji te smo interno objavili njihove oglase kako bismo našim radnicima pomogli da brzo pronađu novo radno mjesto – priopćila je Uprava Boxmark Leathera.

Općina Gornja Vrba, u kojoj je djelovao Boxmark, zbog zatvaranja pogona mogla bi se naći u problemima, od nezaposlenosti do manjka prihoda. Kako je istaknuo načelnik Ivan Vuleta, pet godina su bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade.

  • Općina Gornja Vrba je izgubila nekih 70 tisuća kuna godišnje s tvrtkom Boxmark koja je poslovala na našem području – zaključio je Ivan Vuleta, načelnik te općine prenosi 24 sata hr.