Utorak, 7 prosinca, 2021
1.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaGimnazija Županja od jeseni će prijeći u jednosmjenski rad

Gimnazija Županja od jeseni će prijeći u jednosmjenski rad

Foto: Marija Lešić Omerović

ŽUPANJA

Gimnazija Županja oduvijek je bila rasadnik talenata i kao institucija uživala je i uživa veliki ugled, a od jeseni će svojim učenicima osigurati još bolje i kvalitetnije sadržaje i obrazovanje koje će im omogućiti upis željenih studijskih programa.

  • Radimo na ozbiljnijoj rekonstrukciji nastave i funkcioniranja Gimnazije. Želimo od sljedeće školske godine prijeći u jednosmjenski rad, i to nam je sada prioritet. U posljednja dva mjeseca angažirani smo na tome, razgovaramo sa Županijom i Ministarstvom kako bismo za to stvorili uvjete – pojašnjava ravnatelj Ivica Živković, prof., i napominje da je Gimnazija vlasnik prostora u kojemu već godinama djeluje Glazbeni odjel OŠ Ivana Kozarca.

Iako bi im vraćanje njihovih prostora bilo idealno rješenje, u Gimnaziji imaju sluha i za Glazbeni odjel, pa se razgovara o zajedničkom korištenju prostora. Gimnazija bi ga koristila u prvoj smjeni, glazbenoj bi školi ostali njezini odjeli za pojedinačne instrumente, a zajednički bi se koristile učionice.

Time bi se Gimnaziji, s ukupno 14 razrednih odjela, omogućilo da od sljedeće godine krene s novim načinom rada i funkcioniranja.

  • To bi za nas značilo da konačno možemo imati kabinetsku nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, izvannastavne aktivnosti, pojačanu izbornu nastavu. Naši bi učenici zapravo u školi obavljali sve ono što im je potrebno, od zadaća, dodatnih i dopunskih instrukcija, dodatnih aktivnosti i priprema za natjecanje, sve bi bilo u rasponu od 7.30 ujutro do 15 ili 16 sati poslijepodne, ovisno o tome kako ćemo se posložiti – pojašnjava.

Time bi se omogućilo i izvođenje posebne nastave za darovite učenike, u skupinama, ali i dopunska nastava za učenike koji imaju problema s pojedinim predmetima, sve bi bilo unutar škole, u radnom vremenu. Ravnatelj ističe da žele izići u susret učenicima koji možda u osnovnoj školi nisu stekli dovoljno znanja, a žele upisati Gimnaziju. Bili bi im suport, bez ikakve naknade, a time bi ujedno sačuvali i broj djelatnika. Dodatni prostor sve će to omogućiti i njegovo je rješavanje stoga prioritet.

  • Svima bismo otvorili vrata za kvalitetniji rad, koji nije isključivo fokusiran na redoviti nastavni sadržaj, nego i na dodatni, da nam, primjerice, učenik u trećem razredu može kazati: ‘Želim studirati medicinu‘ i da mu profesori mogu reći koje predmete mora pojačati. U trećem i četvrtom razredu omogućili bismo im dodatnu nastavu. Mislim da je to jako važno i da je svima u interesu – zaključuje.

Poručuje kako će učiniti sve da učenici županjske Gimnazije budu konkurentni s najboljim zagrebačkim gimnazijama, s kojima također kreću u suradnju, i da imaju jednako kvalitetne uvjete obrazovanja.

Ministarstvo je za sljedeću školsku godinu odobrilo upis dvaju odjela opće gimnazije (ukupno 44 učenika) i jedan odjel od 20 učenika prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Marija Lešić Omerović

glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.