Srijeda, 21 travnja, 2021
16.8 C
Vinkovci
Naslovnica Slavonija Grad Vinkovci pomoći će Hrvatskoj ženi u obnovi stana u Zagrebu

Grad Vinkovci pomoći će Hrvatskoj ženi u obnovi stana u Zagrebu

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače. Prvi put je obilježen 2002. godine na inicijativu Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). U Hrvatskoj se obilježava od 2006. godine. Obilježavanjem ovog dana želi se podignuti svijest o malignim bolestima kod djece i mladih kao i o važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti, te pružiti podrška oboljelima i njihovim obiteljima. U obilježavanje ovog Dana, na određeni način, uključio se i Grad Vinkovci.

Naime, gradonačelnik Ivan Bosančić primio je danas članice udruge Hrvatska žena Vinkovci koje su dale i još uvijek daju veliki doprinos u pomaganju obiteljima maligno oboljele djece.

Obilježavanje Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti prigoda je da se podsjetimo kako je pružanje kvalitetne skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti jedan od prioriteta hrvatskog društva. Udruga Hrvatska žena Vinkovci, čije smo članice danas ugostili, prije gotovo 13 godina kupila je stan u Zagrebu u kojem besplatno borave obitelji maligno oboljele djece s našeg područja, a koja su na liječenju u zagrebačkim bolnicama. Treba istaknuti kako i danas uspješno i redovito, svojim sredstvima, servisiraju sve režijske i ostale troškove održavanja stana”, rekao je gradonačelnik. Naglasio je i kako su ovoj udruzi u Gradu odlučili pomoći na način da će, uz sugestije članica, obnoviti stan odnosno financirati kupnju novog namještaja. “Suradnja s ovom udrugom izuzetna je godinama, a nastavlja se i na projektu izgradnje njihove kuće u Dugoj ulici koju će osposobiti za potrebe Dnevnog boravka za starije”, poručio je Bosančić.


U Hrvatskoj ženi zahvalni su na ovakvoj gesti te posebno ističu činjenicu kako je kroz kupnju stana osiguran smještaj za maligno oboljelu djecu i njihove roditelje, ali i da to nije kraj ulaganja u taj objekt.

“Sve su to potrošni materijali u stanu, kroz ovih 13 godina popravili smo i zamijenili dosta toga, a i sada se pripremamo za veliko uređenje i obnovu, kada nam to epidemiološki uvjeti dozvole. Ova pomoć Grada puno će nam značiti jer mi smo udruga koja nema stalna primanja, dobro pazimo na svaku kunu i nastojimo odraditi što više sa što manje novca”, ističe predsjednica Ljubica Potočić.


Dodaje kako im je Grad od velike pomoći i u njihovom najnovijem projektu. “Kuću koju smo svojim sredstvima kupili u Dugoj ulici potrebno je srušiti i na njezinu mjestu izgraditi novu, a koju onda planiramo ponuditi kao Dnevni boravak starijim osobama iz našeg grada. Gradonačelnik je obećao pomoći oko poslova rušenja objekta i raščišćavanja terena, Gradski muzej Vinkovci će obaviti besplatna istraživanja na tom lokalitetu, a iz Grada će nam pomoći i u pripremi projektne dokumentacije kako bi sredstva za izgradnju nove zgrade osigurali kroz EU fondove”, objašnjava.

U Hrvatskoj ženi Vinkovci danas broje 76 članica, neke od njih su manje neke više aktivne, no sve imaju isti cilj, pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Izvor:novosti hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.