Građani sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna

0

TRIBINA ”ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA”

VINKOVCI

Četvrtu godinu za redom Grad Vinkovci organizirao je tribinu ”Zajedno za bolje sutra”, a kako bi se gradonačelnik Ivan Bosančić i suradnici u razgovoru s građanima upoznali s problemima u mjesnim odborima.

  • Prilikom sklapanja proračuna pozivamo građane da s nama prođu kroz problematiku koja je vezana za ulice ili škole u mjestu gdje prebivaju, odnosno da nas upoznaju sa svim nedostacima i potrebama svojih sredina. Ove je godine to druženje specifično zbog potrebnih covid potvrda tako da očekujem da će odaziv građana biti nešto manji. Većina zadataka dobivenih u prošloj godini u velikoj je mjeri već odrađena, a ono što je preostalo potrudit ćemo se odraditi u sljedećoj. Ovo je jedan lijep načina komunikacije s građanima u kojem saznajemo veliku količinu informacija. Našim primjerom vodi se i većina ostalih gradova, rekao je Bosančić.

Tijekom tribine najviše se govorilo o potrebi obnove cesta u pojedinim ulicama mjesnih odbora te priključenju na vodovod i vodovodnoj infrastrukturi.

Predsjednica mjesnog odbora Ban Josip Jelačić Katarina Saračević naglasila je kako je bitno dati priliku svima da predstave svoje probleme, ideje i prijedloge.

Prema riječima Stipe Mateja Babića, predsjednika mjesnog odbora Stjepan Radić, ovakva okupljanja uvelike olakšavaju rad zbog izravnog načina komunikacije: “Konačno smo riješili problem nogometnog igrališta, a završena je i rekonstrukcija Ulice Ruđera Boškovića.”.

Darko Habuda, predsjednik mjesnog odbora Kolodvor, naglasio je da su od prošle godine sanirani brojni šahtovi, izgrađeni ležeći policajci i uklonjeni stari i napušteni objekti.

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a sinoć su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru i na Lapovcima. Grad već četvrtu godinu zaredom na ovaj način nastavlja komunikaciju s građanima po mjesnim odborima, koji na taj način imaju priliku predložiti obavljanje određenih radova i realizaciju projekata te tako sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna. Naime, svi prijedlozi koji se iznesu na tribinama u gradskoj se upravi pomno razmotre i sukladno njima se priprema plan komunalnih akcija i projekata.


Prva današnja tribina odnosila se na Mjesni odbor Centar, koji ipak po pitanju komunalne infrastrukture stoji bolje od ostalih, perifernih dijelova grada. „Naravno da mi želimo da u budućnosti stanje bude isto u svim dijelovima grada, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Sigurno da ovdje ima puno manje tih nekih osnovnih problema, ali naravno da ćemo ovdje imati dodatnih pitanja poput problema u zajedničkom stanovanju, kao što je grijanje u zgradama, što je zasad najveći problem”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako smatra da možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem u ovom dijelu grada, ali kako naravno uvijek ima mjesta za napredak i boljitak života svih građana.

Sa sličnim se problemima svakodnevno susreću i stanovnici Lapovaca, iako u navedenom naselju već neko vrijeme traju radovi u određenim ulicama, kao što je ona kneza Mislava. Građani su se na prošlogodišnjoj tribini najviše žalili na stanje nogostupa, manjak i stanje dječjih igrališta, rasvjetu i slično, a pravi pokazatelj važnosti ovakvog načina komunikacije podatak je da je oko 90% navedenih poteškoća dosad riješeno, ostalo je samo nekoliko sitnica koje se zbog raznih drugih okolnosti trenutno ne mogu sanirati. „Iskustva su zaista pozitivna što se tiče ovakvog načina komunikacije gradonačelnika s građanima. Ovo je stvarno prava prilika da dođu i iznesu svoje mišljenje o stvarima koje im smetaju u okruženju u kojem žive, a mi smo tu da ih pokušamo riješiti”, pojasnio je Ivan Švaganović, zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Lapovci.