Gradonačelnik Bosančić zasadio tri mlada stabla u okviru akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“

0

Kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj” nastavila se i ove godine u gradu Vinkovcima!

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!” i dalje nastavlja uspješnu kontinuiranu kampanju
sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je više od 20 000 raznovrsnih sudionika
diljem Hrvatske zasadilo 60 000 stabala u tri dana.

U sklopu te akcije Grad Vinkovci posadio je tri stabla (hrast i javor) kod dječjeg igrališta u Ulici Frana Krste Frankopana.

Cilj je ove kampanje, pokrenute 2019. godine, zasaditi što više stabala te ozeleniti svoje životne i radne sredine, a gradonačelnik Vinkovaca naglasio je kako će zeleniji i ljepši grad rezultirati vedrijim, optimističnijim okruženjem i okolišem. „Na taj način zaštitit ćemo okoliš i prostor grada u kojem živimo. Pregršt je zelenila u Vinkovcima i kontinuirano radimo na tome, a samo u ovoj akciji bit će posađeno 280 stabala. Kada se uzme u obzir i 100-tinjak stabala koja će doći u sljedećem razdoblju dolazimo do respektabilne brojke od 380 stabala”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.


Idemo saditi što više, a najviše u gradovima!

Klimatske promjene događaju se vrlo brzo što predstavlja rizik za divlju floru i faunu – brojne biljke i životinje teško se prilagođavaju novonastalim uvjetima. Mnoge vrste već su se preselile na nova staništa, a ako budu prosječne temperature i dalje nekontrolirano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.

Kolektivna sadnja drveća: Probajte posaditi stare sorte voćaka i šumskih voćkarica

I zato – zasadi stablo, ne budi panj – jer će drveće i zelene površine koje sada posadimo određivati temperature u budućnosti. Stabla je dobro saditi posvuda, a posebno je važno saditi ih u gradovima – s razlogom nazvanim betonskim džunglama!

Kampanja „Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” održava se u
razdoblju 01.03.-07.03.2021. godine.