„Holywin – svetost pobjeđuje“ u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima

0
151
„Holywin – svetost pobjeđuje“ u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima
Uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju 31. listopada 2021. godine nakon večernje svete mise u 19.15 sati u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima organizirano je osmo po redu cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim poznatije pod nazivom „Holywin – svetost pobjeđuje,“ nasuprot poganskom prazniku Halloween ili Noći vještica.
Klanjanje pod geslom: „Dođi u noći dok svi spavaju biti s tvojim prijateljem Isusom. Isus te čeka cijelu noć.“ predvodio je i animirao župnik Župe vlč. Ladislav Dort zajedno sa župnim suradnicama, uz pratnju župnog zbora.
             

U središtu klanjanja bio je ulomak iz Matejeva evanđelja o Blaženstvima. Paleći svijeće koje ih simboliziraju župnik je zajedno s vjernicima razmatrao i dublje proniknuo u poruku ovoga evanđelja. Zajedničko animirano klanjanje trajalo je do 20.30 sati, nakon kojega je crkva s izloženim Presvetim ostala otvorena cijelu noć za sve župljane i vjernike koji su željeli ostati u tišini i molitvi pred Presvetim.

Ovogodišnje klanjanje završilo je na svetkovinu Svih Svetih, 01. studenog 2021. godine svečanom svetom misom u 11.00 sati.
Na početku misnoga slavlja župnik je naglasio kako na blagdan Svih Svetih slavimo sve vjerne žive u Nebeskoj slavi, u Kraljevstvu Božjem, sve one znane i neznane svece koji se sada raduju i zagovaraju nas pred licem Božjim. Svojim molitvama utječemo se upravo njima. U kratkoj homiliji progovorio je o tome što to znači biti svet. Mi ljudi često smo skloni govoriti o pokojnima kao da oni nisu imali niti jedan krivi potez u životu. Taj fenomen je posebno prisutan kada se neku osobu želi proglasiti svetom. Ako iz života svetaca eliminiramo ono obično, grešno, ljudsko tada ti sveci i svetice nisu cjelovito prikazani, oni postaju za nas obične ljude pravo obeshrabrenje. Sveci nisu bili savršeni. Baš kao i mi prolazili su kroz moralne krize, životne bitke, duhovne boli i patnje. Često nisu uspijevali živjeti u skladu sa svojim životnim pozivom, upadali su u grijeh. Svetost svetaca, njihova čistoća i savršenstvo imaju svoj izvor u životu u Bogu, koji sjaji poput sunca kroz pukotine i napukline njihova vrlo običnog, često nečistog i nesavršenog života. Sveca svetim čini dragi Bog.
Istaknuo je kako mi djeca Božja nismo ništa manje sveci Božji, jer smo primili Duha Svetoga po krštenju čime smo postali sposobni kroz sebe propuštati svjetlo Božje koje obasjava ovaj svijet. Svi smo mi sveci i svetice Božje, ali ne zbog toga tko smo mi nego zbog toga tko Bog jest. Zbog toga je blagdan Svih Svetih tako bitan, istaknuo je župnik na kraju propovijedi.