Srijeda, 28 rujna, 2022
12 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaHRT-a traži povećanje pristojbe: 80 kuna nam nije dosta

HRT-a traži povećanje pristojbe: 80 kuna nam nije dosta

Čelništvo Hrvatske radiotelevizije tražit će od zakonodavca promjenu zakonskih okvira ne bi li se povećala RTV pristojba i nakon deset godina postojanosti bila bi viša od 80 kuna.

Iskristaliziralo se to jučer na sjednici Programskog vijeća HRT-a, potrebu da se povisi pristojba natuknuo je pa elaborirao glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, a podršku tome redom su dali i članovi Programskog vijeća pa i oni koji nisu uvjereni da će politika tome dati zeleno svjetlo jer o tome odlučuju zastupnici Hrvatskog sabora, piše Novi list.

Usprkos teškom razdoblju HRT je uspio održati stabilnost prihoda od pristojbi kao temeljnog izvora financiranja javne djelatnosti HRT-a, a koja je zadržana već desetu godinu za redom u visini od 80 kuna, rekao je Šveb.

Kazao je on da je rezultat poslovanja u 2021. pozitivan i iznosi 27,5 milijuna kuna. HRT je ostvario 62 milijuna kuna gubitka od javne djelatnosti i 90 milijuna kuna dobiti od komercijalne djelatnosti. Za potrebe financiranja novih investicijskih projekata HRT se u studenom zadužio za još 80 milijuna kuna. Zaduženje prema bankama zadnjim danom prošle godine iznosi 250 milijuna kuna, kao i godinu dana prije.

– Međutim za to će trebati ozbiljna rekonstrukcija ne samo poslovanja i organizacija, nego i zakonskih okvira. Namjerno sam naglasio da je HRT usporeno zadržavanjem razine prihoda na desetogodišnjoj identičnoj razini uspio poslovnu godinu završiti s pozitivnim poslovanjem. U ovoj se godini nalazimo u sasvim drugačijoj situaciji, a to je da smo se dolaskom novog vremena i prestankom ograničenja vezanih uz pandemiju maksimalno potrudili pokrenuti proizvodnju na svim mogućim razinama. 

Krenula je nova shema, mislim da možemo biti ponosni na unapređenja, ali rezultat u financijskom smislu neće više biti tako pozitivan kao što je bio prethodnih godina. Godine prije nama donose nove izazove, poskupljenja, inflaciju, plaće na HRT-u također su ispod državnog prosjeka. S razinom pristojbe koju imamo ostat ćemo u istim gabaritima financijskog plana što znači da će u budućnosti biti velik problem financiranja i programa i ostalih stvari. 

Prije nego što moramo tražiti nova zakonska rješenja i pronaći interne snage da kapacitete koje imamo iskoristimo na bolji i učinkovitiji način s naglaskom na kvalitetu programa, poručio je Šveb.

Složili su se vijećnici i da su na HRT-u ispodprosječne.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije