Hrvatska poštanska banka postala novi vlasnik Sberbanke

0

Foto: sberbank

Sberbank u Hrvatskoj kupila je Hrvatska poštanska banka, a banku u Sloveniji preuzima Nova Ljubljanska banka, objavila je Uprava Sberbanka u utorak navečer.


“Poslovnice će normalno otvoriti svoja vrata klijentima u srijedu. Nema nikakve disrupcije za depozite i klijente. Oni su sada dio etablirane, robusne i stabilne bankarske grupe”, piše u priopćenju.

Odlučeno je i kako nema potrebe da se prenosi vlasništvo Sberbanke u Austriji, tamo će se pokrenuti postupci zbog nelikvidnosti.

Uprava je odlučila kako je prijenos vlasništva od javnog interesa Hrvatske i Slovenije kako bi se očuvala stabilnost gospodarstava ovih zemalja.

“Djelovali smo da zaštitimo interes javnost i osiguramo financijsku stabilnost. Sve to učinjeno je bez korištenja javnih sredstava, tako da, ne samo da su zaštićeni klijenti Sberbanka već i porezni obveznici. Ovo je bila kompleksna, međunarodna grupa u kojoj je bilo izvanredne suradnje između vlasti na Europskoj i nacionalnoj razini što je još važnije u ovakvim vremenima”, kazala je čelnica Uprave Sberbanka Elke König.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je Vlada zajedno s HNB-om reagirala da bi zaštitila hrvatske građane i poduzetnike koji posluju sa Sberbankom Hrvatska.

HNB: Sberbank će od srijede biti u potunosti likvidan

“Jedinstveni sanacijski odbor donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb. Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56% u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Danas u 23:59:59 završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke.”

HPB: Novac klijenata je ponovno siguran

Iz HPB-a su poručili: “Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe.”

“Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.