HZMO objavio kada kreće isplata mirovina u studenom

0
297

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je kako isplata mirovina za prošli mjesec počinje 8. listopada.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je danas kako će mirovine za listopad isplatiti u ponedjeljak, 8. studenog. Korisnici pojedinih banaka svoje su mirovine već dobili i vidljive su na računima, a najveći broj umirovljenika bi svoje novce na računu trebao ugledati početkom idućeg tjedna.

Nakon rujanskog usklađivanja polako se vraćamo u “običan” tempo bez većih promjena u isplatama. Prosječna mirovina za umirovljenike koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.643 kune. Kada pogledamo iznose mirovina za one koji su čitav staž odradili u Hrvatskoj, a takvih je preko 950 tisuća, mirovine u prosjeku iznose 2.972 kune. Takve mirovine su zaradili s prosječnih 30 godina i 10 mjeseci, odnosno 30 godina i 8 mjeseci radnog staža.

Zanimljivo je pogledati i kako “novi” umirovljenici prolaze. Kada pogledamo iznose onih umirovljenika koji su u mirovinu otišli tijekom 2021. godine, oni u prosjeku primaju 2.673 kune. A ona skupina koja je čitav staž odradila u Hrvatskoj 3.082 kune. U prosjeku radi se o 1,13 i 3,7 posto većim mirovinama od “starih” umirovljenika iako umirovljenici iz ove godine imaju dvije, odnosno tri godine više radnog staža.

Unatoč prosjeku, najviše umirovljenika spada u platni razred od 2.000 do 2.500 kuna. Nakon prošlog usklađivanja mirovina objavili smo i iznos medijalne mirovine koja iznosi 2.434 kune. To znači da točno polovica umirovljenika prima iznad, a polovica ispod tog iznosa.