Petak, 1 srpnja, 2022
25 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaIZMJENA PRAVILA: Stožer uveo nova pravila, evo gdje sve više ne trebaju...

IZMJENA PRAVILA: Stožer uveo nova pravila, evo gdje sve više ne trebaju potvrde

Covid potvrde više se neće provjeravati u državnim firmama ako iste nemaju status javnopravnih tijela pa tako više ne trebate potvrdu za odlazak u Hrvatsku lutriju ili u Hrvatsku poštansku banku.

Prema odluci koju je 24. siječnja potpisao šef Stožera Davor Božinović, obveza provjeravanja covid potvrda kod ulaska prestaje vrijediti za one javne službe ili firme koje nemaju status pravnih osoba s javnim ovlastima ili ne obavljaju javnu službu.

Prijašnjom odlukom bilo je propisano da obvezu provjeravanja potvrda imaju javne službe i lokalna samouprava, kao i trgovačka društva i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave.. Sada je dodano i da te institucije i tvrtke moraju imati status javnopravnih tijela.

Preduvjet za to bilo je donošenje Izmjena i dopuna zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kada su se uvodile kazne za čelnike institucija koji ne provode odluku o covid potvrdama. U njima je definiran i status javnopravnih tijela. Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i regionalne samouprave, pravna osoba koja ima javnu ovlast i pravna osoba koja obavlja javnu službu, rekli su iz Stožera Indexu.

Prema novim pravilima obavezu provjeravanja potvrda više nemaju firme poput Hrvatske poštanske banke ili Hrvatske lutrije.

Hrvatska poštanska banka objavila je kako ukida covid potvrde.

  • Obavještavamo vas da se u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 24. siječnja 2022. ukida obveza posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno predočenja EU digitalnih covid-potvrda te drugih odgovarajućih dokaza o preboljenju, cijepljenju, odnosno testiranju za sve klijente i posjetitelje koji ulaze u službene prostorije Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo – napisali su iz banke na službenim stranicama prenosi 24 sata hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije