Javio se potencijalni strateški partner za Borovo

0

Pregovore o dokapitalizaciji i restrukturiranju vodit će vlasnik CERP.

Dobrom viješću završila je prva faza postupka prikupljanja ponuda potencijalnih investitora za vukovarsku obuću Borovo. Kako nam je potvrđeno u Upravi Borova, na natječaj koji je bio otvoren proteklih mjesec dana, primljena je jedna ponuda.

Zasad u Borovu ne izlazi s detaljima, pa tako ne otkrivaju ni ime potencijalnog ulagača, jer je s njim, kako se pojašnjavaju u odgovoru Uprave, potpisan ugovor o povjerljivosti informacija.

S obzirom na to da za ovu industriju dosad nije bilo interesa, vijest o tome da je iskazan interes za ulaganje u Borovo ohrabrujuća je za daljnji postupak očuvanja proizvodnje u vukovarskim pogonima.

Dubinsko snimanje
Kako će, pak, teći daljnji postupak za pripremu dokapitalizacije i programa restrukturiranja, o tome koliko bi se financijskim zahvatom moglo raditi i hoće li se i kako u njega uključiti i država, bit će u ingerenciji CERP-a, u čijem je Borovu 100 -postotnom vlasništvu.

Dubinsko snimanje U CERP-u će daljnje poteze tek utvrđivati, nakon što se potvrdi da je riječ o ulagaču koji može osigurati Borovu konkurentnost, dugoročnu likvidnost i razvoj. I ponuđač bi prije daljnjih razgovora trebao provesti dubinsko snimanje, a potom će, poklopi li se njihovi interesi, uslijediti daljnji pregovori i usuglašavanje okončanja preuzimanja i restrukturiranja vukovarske tvrtke.

Svojedobno je, još u vrijeme kada je na poziciji potpredsjednice Vlade bila Martina Dalić, ispitivan teren za postojanje interesa za preuzimanje Borova, a CERP-u su stigla dva pisma namjere, no, taj se postupak nije maknuo s mrtve točke, a Borovu se vatrogasno pomagalo osiguranjem prolongata otplate kredita.

Mali izgledi bez partnera
Time se osigurala tekuća likvidnost, međutim, za potrebna ulaganja u modernizaciju proizvodnje tvrtka nema kapitala, a bez strateškog partnera Borovo zapravo nema puno izgleda, jer se na veći angažman države u njezinom restrukturiranju zbog strogih pravila o državnim potporama ne može oslanjati .

Prošlu poslovnu godinu Borovo je s oko 500 zaposlenika završilo s prihodima od 12,4 milijuna eura, uz 1,4 milijuna eura gubitka, dok je EBITDA u 2023. godini pozitivna, na razini od 112 tisuća eura. Kako se iz neslužbenih izvora čuje, mogući kandidat za strateškog partnera Borova dolazi iz reda domaćih tvrtki, odnosno iz branše.