Jedini sokolar istoka Slavonije: Na stalcima “poziraju” dva Harrisova jastreba

0
Nikol ima tri godine i dobila je društvo 7-mjesečnog Mata, a u dvorištu su i lovački psi, zečevi, kokoši, crne svinje…

U dvorištu jedinog sokolara s krajnjeg istoka Slavonije, Miroslava Centnera iz Tompojevaca u vukovarskom kraju, odnedavno je nova, reći će sam tako, radost jer – na stalcima za ptice sada “pozira” ne više jedan, nego dva Harrisova jastreba (Harris Hawk)! Tako je i obiteljska ljubimica Nikol, kojoj je nešto više od tri godine, dobila društvo, i to mladog, tek sedmomjesečnog jastreba što mu na prstenu piše ime Mat. Stigao je prije desetak dana.

Dok se pridošlica Mat privikava na novu okolinu, Nikol u “svom” dvorištu baš i ne reagira na to prošlogodišnje pile kojeg, zapravo, još pomalo krasi paperje.

– Mlada je to ptica, novi mu je teren, a kraj njega je još jedna ptica uz koju nije odrastao. Zasad ih nisam posve približio, treba to polako, malo-pomalo. Blizu jesu, vide jedno drugo, upoznaju se… A i Nikol je bila sama dvije godine, no znaju obje ptice da su “srodnici” i mislim da neće biti problema – govori 44-godišnji Centner o svojim pticama grabljivicama – prelijepog, no nimalo bezopasnog izgleda – koje su u prirodi zakonom zaštićene. Stoga su i oba jastreba tog strastvenog lovca i sokolara stigla u Tompojevce “s papirima, prstenom i brojem” iz umjetnog uzgoja od registriranih uzgajivača, Nikol iz Šibenika, a Mat iz Zagreba. Pridošlica je, kaže, “socijaliziran i pripitomljen” pa ga pušta u let, ne napada, lijepo se penje na rukavicu…

 

Lovom se, naime, Miroslav Centner bavi “otkako je prohodao”, kako u šali kazuje, i već je s 18 godina položio ispit, pa je iza njega oko 25 godina lovačkog staža. U sokolarenju je, pak, četiri-pet godina, među rijetkim je sokolarima u Slavoniji, a u Hrvatskoj je bio 80. sa sokolarskim ispitom. Inače, za sokolarenje se koristi i termin elitnog lovstva, a sokolarenje je u RH – u usponu. Tako je i osnovana udruga Sokolari Slavonije, nazvana po sv. Bavonu, zaštitniku sokolara, s 10-ak članova. Centnerova je međutim, zanimacija da, više od samog lova, sa svoja dva jastreba južnoameričke vrste “radi” na biološkoj zaštiti – rastjerivanju vrana i golubova iz urbanih sredina, u čemu se njegova Nikol već uspješno okušala u nekoliko navrata u Vinkovcima, a interesa ima sve više i iz drugih gradova.

-To se voli, gušt je, to je taj “prirodnjački” život – zaključit će o svom hobiju Centner, u čijem je seoskom dvorištu i pet lovačkih pasa, zečevi, kokoši, crne slavonske svinje, piše glas slavonije hr.