Južnokorejsko izaslanstvo: smatramo da Hrvatska, a posebice ova regija, ima jako velik potencijal

0

U maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i njegovi suradnici održali su radni sastanak s izaslanstvom Južne Koreje: članom Vijeća Seo-gu, okruga metropolitanskog grada Incheona Donghyuk Kimom te njegovim suradnikom, koordinatorom za protokol i direktorom tvrtke Marble Bio Korea Kenneith K.H. Chungom.

Naime, riječ je, na neki način, o gospodarsko-političkoj delegaciji Južne Koreje koja je o Hrvatskoj čula kroz poslovnu suradnju s Tomislavom Ivkovićem koji je također prisustvovao današnjem sastanku.

Svrha je posjete upoznavanje, stvaranje preduvjeta za razvoj prijateljskih odnosa te priprema službenog posjeta korejskog izaslanstva.

„Naši su današnji gosti pokazali jaku volju i želju uspostaviti suradnju, a tijekom ljeta će u Vukovarsko-srijemsku županiju doći službena delegacija s pripremljenim sporazumom o suradnji. Razgovarali smo prvenstveno o gospodarstvu i poljoprivredi, dostignućima na raznim područjima i razmjeni iskustava s ciljem poboljšanja sportske, tehnološke, kulturne i turističke ponude, ali i mogućnostima razmjene studenata“ rekao je župan Dekanić napomenuvši kako se veseli početku suradnje i novim znanjima o Južnoj Koreji, njihovom jeziku, kulturi i običajima, kao i činjenici da će oni čuti puno više o našoj Hrvatskoj. 

„Sigurno se pitate što mi radimo ovdje, ali mi vjerujemo da Hrvatska, a posebice ova regija ima jako velik potencijal. Cilj nam je razmijeniti s vama našu kulturu, ekonomiju i politiku te ostvariti prijateljski odnos. Mi se suočavamo s problemom nestašice hrane, ekološkim problemima i onima vezanima uz okoliš te se nadamo i vjerujemo da kroz dobru suradnju partnerski možemo riješiti navedene probleme te zajednički ostvariti bolju budućnost. Ovaj prvi posjet smatrajte prvim korakom k tome i početkom komunikacije, rasprave i dugoročne suradnje“ istaknuo je Kim koji je prvi puta posjetio Lijepu našu, uz zahvalu Vukovarsko-srijemskoj županiji na prijemu.

Nakon sastanka, posjetili su Luku Vukovar, Vukovarski vodotoranj te Regionalni centar kompetentnosti u Vinkovcima.