Kasne porodiljne naknade, majke bijesne. Oglasili se iz HZZO-a

0

Foto: pixabay ilustracija

Veliki broj korisnika nije dobio isplate obiteljskih naknada i ne znaju kada ih mogu očekivati, iz HZZO-a tvrde da nemaju ništa s tim.

“Sustav je zakazao. Tisuće majke nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli smo nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk”, poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac od HZZO-a još nije dobila, iako bi na račun trebao sjesti još 17. lipnja, piše  Dnevnik.hr .

“Kažu da se od 1. lipnja sustav promijenio, pa da će biti kroz par dana, pa do kraja mjeseca i sad se priča da su uplate stornirane. Ima i samohranih majki kojima je novac jedino od čega žive”, napisala je korisnica.

Prelazak na novi sustav

U HZZO-u kažu da se one porodiljne naknade ne isplaćuju, ali priznaju da je došlo do kašnjenja naknade za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici dobiti naknadu u utorak ili srijedu.

“Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno.

Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi isplate za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnika koji nisu dobili redovitu isplatu, molimo da se HZZO-u izravno obrate s OIB-om”, stoji u odgovoru HZZO-a.