Utorak, 7 prosinca, 2021
1.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaReceptiKiseljenje zelja: Bakin recept u četiri koraka koji sigurno uspijeva

Kiseljenje zelja: Bakin recept u četiri koraka koji sigurno uspijeva

Kiseljenje zelja za zimnicu tradicija je kojoj se rado vraćamo, a čitavu godinu bit će dovoljno kiselog zelja za zdrav i okrepljujući obrok. A tko bolje zna kako kiseliti zelje od naših baka.

Kao i inače, a naročito kod kiseljenja zelja, vrijedi pravilo čistoće. Drvenu posudu u kojoj kiselimo zelje ne smijemo upotrebljavati u druge svrhe.

Sastojci za kiselo zelje prema bakinu receptu:
– 20 kg zelja
– oko 0,5 kg soli
– voda
– dunja, jabuka, papar, lovorov list

Zelje je kiselo za tri do pet tjedana i onda ga možete upotrebljavati

Postupak:
1. Dobro očišćene glavice zelja naribajte na prikladnom ribežu na tanke rezance. Za ribanje možete upotrijebiti i zelje koje nije u glavicama. Od njega napravite snopiće, pa ga naribajte.

  1. Naribano zelje posložite u kacu, sloj na sloj. Svaki sloj kupusa dobro posolite i stisnite, najbolje drvenim batom. Svaki sloj pritišćite tako dugo dok ne počne puštati vodu.

Među redove naribanog zelja možete staviti i cijele glavice (za sarmu), kojima izdubite srce i u izdubinu stavite sol. Tu i tamo u slojeve zelja dodajte izrezanu dunju, zimsku jabuku i nekoliko zrna papra.

  1. Kada je posuda puna i kada voda pokrije zelje, stavite na njega pojedine listove zelja, koje ćete naknadno odstraniti kad perete zelje.

  2. Zatim zelje pokrijte čistim daskama, a na njih stavite teško kamenje koje ste prethodno oprali. Kaca neka stoji na mjestu gdje nema prašine, najbolje u podrumu u kojem nema ni vina ni drugih alkoholnih pića.

Zelje se najbolje kiseli na temperaturi od 12 do 18 stupnjeva. Pritom treba paziti da je zelje pokriveno vodom koju je pustilo. Ako je nema, potrebno je doliti prokuhanu i posoljenu mlaku vodu.

Zelje je kiselo za tri do pet tjedana i onda ga možete upotrebljavati. Tada skinite gornji sloj zelja, kacu nad zeljem dobro operite, a isto tako i daske i kamenje.

Zelje je na taj način potrebno prati svaki tjedan u mlakoj vodi. Poslije čišćenja opet složite daske i kamenje.

RECEPT PREUZET SA STRANICE BAKINA KUHARICA.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.