Nedjelja, 22 svibnja, 2022
18 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaVijestiKolaps društva stiže do 2040. godine, previše nas je na zemlji

Kolaps društva stiže do 2040. godine, previše nas je na zemlji

Još tamo sredinom 1970-ih skupina istraživača s MIT-a, jednog od najcjenjenijih sveučilišta u SAD-u, došla je do uznemirujućeg zaključka. Tad su ih ismijavali, ali čini se da su možda bili u pravu…

Tamo negdje sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća skupina je istraživača s MIT-a u SAD-u predstavila rezultate svojeg dugogodišnjeg istraživanja o održivosti života na zemlji. Kad su u kompjuter ubacili sve relevantne faktore: populaciju i njezin očekivani rast, prirodne resurse, potrebe za energijom i mogućnošću proizvodnje iste te postavili algoritme, pronašli su godinu ‘pucanja’ i pada društva. Koja je sad iza ugla. Po njima, svijet kakav poznajemo mogao bi doći svojem kraju već 2040. godine. Tad bi ljudske potrebe za energijom i hranom mogle uzrokovati krizu iz koje ćemo se teško izvući…

Kad su objavili rezultate svojeg istraživanja, bili su predmet poruge znanstvenog svijeta, ali nekoliko istraživača širom svijeta u kasnijim je desetljećima ponavljala slična istraživanja te su došli, više-manje, do istog zaključka.

U radu objavljenom u sklopu magazina “The American scientist” grupa znanstvenika je 2009. godine izračunala kako ovim tempom svijet ima još dobrih 35 godina, a onda slijedi kolaps…

S objavljenim rezultatima slaže se Gaya Harrington, nizozemska znanstvenica koja se specijalizirala za prirodnu održivost, javlja Guardian.

  • Napravila sam svoj model koji je donio otprilike iste rezultate kao i istraživanje MIT-a iz 70-ih – upozorava Gaya i nastavlja:

  • Ali još nije prekasno da se pokrenemo i zaustavimo propast. Svjetske vlade trebale bi djelovati zajedno kako bi imali nekakve šanse u stvaranju održivog sustava života – završava dr. Harrington.

Inače. prema procjenama UN-a, na svijetu bi 2040. godine trebalo živjeti 9,2 milijarde ljudi. Trenutačno nas je na zemlji 7,9 milijardi.

Izvor:24 sata hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije